Hírek

2007.02.18. 16:11

A betegek fejére hulljon a vakolat?

A vizitdíj alig néhány napja startolt, az Egészségügyi Minisztériumban még sincs szusszanásnyi pihenő. Március elején megtudjuk, milyen betegséggel melyik kórházba mehetünk.

Bánky Bea – Tibay Gábor

– Mikorra várható, hogy nyilvánosságra hozza a Molnár-listát, amely a kórházak végleges ágyszámait tartalmazza?

– Március elején hozzuk nyilvánosságra. Két feladatunk van ugyanis. Meg kell határoznunk a régiókon belüli konkrét ágyszámokat, és el kell készítenünk az egyes kórházak ellátási körzeteit. Tehát nemcsak azt fogjuk megmondani, hogy hol, mi változik, mely kórházak szűnnek meg, hanem azt is, hogy a pácienseket különböző betegségeikkel hol látják majd el. Az ágyszámlista gyakorlatilag elkészült, de az ellátási körzetek meghatározásán még dolgoznak a tárca szakemberei. A törvény is azt mondja, hogy a listát március elejéig kell kihirdetnünk

– A mostanra kialakult, véglegesnek nevezhető lista menynyiben tér el eredeti, januári javaslatától? A lovasberényi találkozón mennyire csorbultak a szakmai elképzelések a politikai lobbi nyomására?

– Az egyéni képviselőket – jobb- és baloldalit, liberálist egyaránt – azért választják, hogy lobbizzanak területük érdekében. Meglepő politikai összefogással értelmes megoldások születtek. Például az egymástól tíz kilométerre lévő kisbéri és móri kórház konzorciumot alkotva megosztja egymás között az aktív ellátást és a rehabilitációs feladatokat, miközben csak egy gazdasági-műszaki igazgatóságot tartanak fenn. A Honvédelmi Minisztérium kecskeméti Repülőkórháza pedig beolvad a megyeszékhely fekvőbeteg-intézményébe.

– Nem gondolja, hogy a beteget nem lesz kinek meggyógyítania, mert az orvosok az alacsony fizetés és az egzisztenciális bizonytalanság helyett inkább Angliát, Svédországot vagy Szaúd-Arábiát választják?

- Magyarországon kevés orvos van, ezért ha a jelenlegi munkahelye meg is szűnik, minden jó szakember el tud helyezkedni itthon. A szegedi orvosegyetemhez 37 klinika tartozik, 12 különböző kórházban operálnak. Természetesen e helyzetben kevésnek tűnik az altatóorvos. De részben a szakemberhiány is megoldódna, ha a pavilonos rendszer helyett tömbkórházakban gyógyítanák a betegeket. Ha egy vidéki kórházban megszűnik a sebészeti osztály, az nem azt jelenti, hogy nincs szükség sebészre. Egynapos sebészeteket kell létrehozni, fejlett diagnosztikával kisebb sérüléseket ellátni, a bonyolultabb műtéteket pedig súlyponti kórházakban végezni.

– Most, hogy még az amortizációs támogatást is elvették a háziorvosoktól, miből fejleszthető az alapellátás?

– A háziorvosok az eszköz- és ingatlantámogatást gyakorlatilag beleszámolták a „fizetésükbe”. Öt év alatt 15-20 milliárdot fizetett ki az OEP új műszerek beszerzésére, informatikai rendszerek kiépítésére, rendelők felújítására. Ez nem kevés pénz. Mondok mást: a vizitdíj havonta 150–200 ezer forinttal növeli a háziorvosok bevételét. Ez 25 százalékos finanszírozásnövekedést eredményez.

– A markáns reformlépéseket nemcsak az orvostársadalom, hanem a kormánypártok is fenntartásokkal fogadták. Gyurcsány Ferenc szerint túlbuzgóság kórházi napidíjat kérni a gyermekük betegágyánál maradó szülőktől.

– Egy ekkora átalakítás nem történhet hibák nélkül, a döntéseinket önkritikával szemléljük. Készek vagyunk ezeket korrigálni. Ebben az esetben is felülvizsgáljuk a jogszabályt.

– A szakmai kamarák ettől függetlenül úgy érzékelik, a minisztérium elzárkózik az egyeztetések elől.

– Furcsának találom, hogy a gyógyszerészkamara és a gyártók először kijelentik, hogy nem egyeztet velük a minisztérium, aztán úgy pontosítanak: „konzultációk zajlottak, de egyeztetés nem”. Ha elvárják, hogy minden az ő akaratuknak megfelelően történjen, akár harmincszor is találkozhatunk, nem jutunk dűlőre. Nyár óta több száz egyeztetésen vettek részt a minisztérium vezetői, munkatársai, és a betegek érdekeit szolgáló javaslatokat mindig figyelembe vettük. Egyébként múlt héten rendeztünk a fővárosi és Pest megyei háziorvosoknak tájékoztatót a vizitdíjról, de mindössze 17-en jelentek meg.

– Viszont kétezer-ötszázan vettek részt az orvosi kamara gyűlésén, ahol a háziorvosok a praxisuk működtetésére kapott összeg megduplázását követelték. Nem gondolja, hogy valóban alacsony a finanszírozásuk?

– A Medgyessy-kormány alatt ötven százalékkal emelkedtek az orvosbérek. Jobb lett a helyzet? Elégedettebbek lettek az orvosok? Nem, mert önmagában a pénz nem orvosolja az egészségügy bajait. A háziorvosok követelését kétféleképpen lehetne teljesíteni. A kért 60 milliárd forintot úgy lehetne kigazdálkodni, ha egy fillért sem költenénk betegszállításra, dialíziskezelésre és gyógyászati segédeszköz-támogatásra, vagy négyszeresére növeljük a vizitdíjat. Mi egyik megoldással sem értünk egyet. Aki felelősségteljesen viselkedik, nemcsak tartja a markát, hanem megmondja, honnan vegyünk el pénzt.

– Egy közalkalmazott orvos nem keres többet 160 ezernél.

– Beszéljünk világosan: van, akinek alacsony a bére, van, akinek nem. Létezik egy orvoselit, amely az európai átlagot messze meghaladó jövedelmet könyvelhet el.

– De csak a paraszolvencia miatt.

– A tűzoltók, rendőrök sokkal kevesebb fizetésért még az életüket is kockáztatják, mégsem adunk nekik hálapénzt. Amikor a traumatológusok bérük megnégyszerezését követelték, nem tették hozzá, hogy nem fogadnak el többé hálapénzt. Amelyik háziorvos most arról beszél, hogy a 300 forintos vizitdíj megrontja az orvos–beteg kapcsolatot, azt is hozzáteszi, hogy a hálapénzt sem vágja zsebre? Ha ennyire érzékenyek szociálisan, miért nem mondanak le a paraszolvenciáról?

– Azért az ellenállás, mert az orvosok félnek, hogy a vizitdíj megszünteti a hálapénzt?

– Nem, de ők is biztosak abban, hogy csökkenti. A gyógyszertárban, ahol szintén fehér köpenyesek dolgoznak, az emberek nem adnak hálapénzt a patikusnak. Miért? Mert nincsenek kiszolgáltatva, és számlát kapnak a gyógyszereikért.

– A szlovák kormány egyik első intézkedése éppen a vizitdíj eltörlése volt.

– Ki is mentek volna a szlovák orvosok az utcára tüntetni, ha állami költségvetésből nem kompenzálták volna őket. Sokba kerül ez a szlovák büdzsének, és véleményem szerint nem sokáig tartható fenn.

– Ha minden kormánynak kell egy Bokros Lajos, kérdés, hogy ön meddig marad a posztján. Csak elindítja a folyamatokat vagy végigküzdi azokat?

– Lehet, hogy stabilabb lenne most az államháztartás, ha Bokros Lajos végig tudja vinni pénzügyi reformját. Miniszterségem addig ér valamit, amíg reformot lehet csinálni. Ellenkező esetben nem esik nehezemre megválni ettől a széktől. A kormányfő azonban sokszor leszögezte: kiáll a reformok mellett.

– Valóban nem okozhat sok örömöt mostanában ebben a székben ülni.

– Mi a fontosabb: a népszerűség vagy azt elérni, hogy ne legyen kétszer akkora az infarktusos halálozás az egyik kórházban, mint a másikban? Népszerűségvesztés árán is fel kell vállalni a küzdelmet, hogy a magyar rákos nőknek ne legyenek roszszabbak a gyógyulási esélyei, mint a bolgároknak vagy az albánoknak.

– Csak akadályokba ütközött az elmúlt időszakban, vagy volt olyan pont is, amikor azt mondta: megérte belevágni?

– Annak örültem a legjobban, amikor otthon néztem a tévét, és egyszer csak megjelent egy recept nélkül kapható gyógyszer reklámja: a képernyő felső sarkában át volt húzva a 725 forintos régi ár, és alatta szerepelt, hogy most 625 forintért lehet hozzájutni. Ekkor azt éreztem: megérte.

– Csakhogy közben 3 ezer orvosság jelentősen drágult, mert csökkent OEP-támogatásuk.

– Azért, mert tele vannak tömve a hálószobák éjjeliszekrényei drága pirulákkal. És annyi gyógyszert dobunk ki, hogy az már a Duna vizében is kimutatható.

– Látjuk, hogy nem a népszerűségi mutatók a legfontosabbak az ön számára. Az ellenzék és a kamarák nem is az elkötelezettségét, hanem a motivációit kérdőjelezik meg. A kórházreform kapcsán ingatlanspekulációkat hajtogatnak, legutóbb még a scientológiai egyházzal is kapcsolatba hozták.

– Ez őrület, tudják? Hét évvel ezelőtt a Szabadság-hegyi Eötvös utcából kiköltöztették a III-as számú Belgyógyászati Klinikát. Azóta ott áll az épület Budapest legszebb, többhektáros telkén, üresen pusztul, pedig 5-6 milliárdot ér. Senki sem mer hozzányúlni, mert politikai cirkusztól tartanak. Pedig az egyetem klinikáira vagy a lepusztult hatvani kórházra kellene költeni ezt az összeget.

– Ha a lipótmezei pszichiátriai intézet megszűnik, azzal ugyanez nem történhet meg?

– Mondjuk ki: el kell adni. 150 éve épült tébolydának. Ma már tébolydára semmi szükség, a pszichiátriának pedig nem így kell kinéznie. Csak arra kell vigyázni, hogy az épület jó áron keljen el, és a pénzt rá kell költeni a romos kórházi épületekre.

– Ezek szerint az egészségügyben maradnak az eladott ingatlanokért kapott összegek?

– Hát persze. Miért baj ez? Álljon inkább ott, és pusztuljon tovább, a betegek fejére pedig essen rá a vakolat?

Molnár Lajos egészségügyi miniszter

Született: 1946. október 13-án, Nyírbátorban

Diploma: 1971-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemen orvosi, majd egészségügyi szakközgazdászi diplomát szerzett

Pályafutás: évtizedekig fül-orr-gégész szakorvosként dolgozott Algériában és Ausztriában is

Több egészségügyi intézményt vezetett: a BM Központi Kórház, a Szent István Kórház és a MÁV-kórház főigazgatója volt. A Liberális Egészségügyi Tanács elnöke, a 2006-os választáson lett az SZDSZ országgyűlési képviselője. 2006. június 9-től a kabinet tagja, egészségügyi miniszter.

Család: nős, két férjezett lánya, három unokája van

Diploma: 1971-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemen orvosi, majd egészségügyi szakközgazdászi diplomát szerzett

Pályafutás: évtizedekig fül-orr-gégész szakorvosként dolgozott Algériában és Ausztriában is

Több egészségügyi intézményt vezetett: a BM Központi Kórház, a Szent István Kórház és a MÁV-kórház főigazgatója volt. A Liberális Egészségügyi Tanács elnöke, a 2006-os választáson lett az SZDSZ országgyűlési képviselője. 2006. június 9-től a kabinet tagja, egészségügyi miniszter.

Család: nős, két férjezett lánya, három unokája van -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!