Hírek

2007.02.26. 15:44

A tégla az év filmje

A magyar jelöltek nem, Hollywood egyik legnevesebb rendezője, Martin Scorsese tarolt a 79. Oscar-díj átadáson. Nyolcadik jelöléséért kapta meg a filmakadémia díját

BAMA

Globális felmelegedés, melegek, szerencsétlen sorsú kínai gyermekek: az Amerikai Filmakadémia idei díjkiosztó gálája a mozinézők társadalmi felelősségtudatát bombázta. Hogy milyen sikerrel, majd kiderül, rajtuk mindenesetre nem múlott. A klímaváltozásról feltűnései száma alapján az est második műsorvezetőjének is tekinthető Al Gore volt amerikai alelnök okította a közönséget – úgy is, mint a Kellemetlen igazság című, díjazott dokumentumfilm „hőse”.

A hivatalos konferanszié, Ellen DeGeneres amerikai tévésztár szokásához híven nem mulasztotta el tudatni, ő bizony a leszbikusok harcos közösségéhez tartozik. És talán az sem volt véletlen, hogy a rövid dokumentumfilmek versenyében egy saját családja által megvetett AIDS-es árva története kapott elismerést.

Ennyi fontos téma mellett szerencsére senkinek nem jutott eszébe, hogy az előző évek gyakorlatához hasonlóan Irakról és a balsikerű beavatkozás miatt a Fehér Házról fejtse ki nem túl pozitív véleményét. Ám hiába száműzték a napi politikát a hollywoodi Kodak Theatre színpadáról, a világ menete így sem nem hagyta érintetlenül a mozi világát: a legjobb női főszereplő kategóriában a brit Helen Mirrent díjazták, aki II. Erzsébet bőrébe bújva élte át újra a Diana hercegnő halála utáni napokat Stephen Frears A királynő című filmjében.

S ha már az uralkodóknál tartunk: „Skócia utolsó királya”, vagyis Idi Amin véreskezű ugandai diktátor megformálásáért Forest Whitakert díjazták a legjobb férfi alakítás díjával.

Az est leghosszabb tapsa Martin Scorsesének járt, aki hét jelölés után most meg is kapta a legjobb rendezőnek járó Oscart. Igaz, ez nagyjából annyira érte meglepetésként a gála résztvevőit, mint magát Scorsesét, ám ez szemernyit sem rontotta el az ünnepet. Különösen, hogy a 64 éves rendező műve, A tégla összesen négy díjat, közte a legjobb filmek járó elismerést is elnyerte.

A rendőrségbe beépülő bűnöző és a bűnözőkhöz beépülő zsaru tragédiája a Szigorúan piszkos ügyek című hongkongi film feldolgozása A királynőt, a kommunikációs problémákat három összefonódó történeten keresztül bemutató Babelt, Clint Eastwood legújabb rendezését, a Levelek Ivo Dzsimáról című II. világháborús drámát és egy amerikai gyerekszépségversenyen induló kislány furcsa családjának közös útját bemutató A család kicsi kincse című vígjátékot utasította maga mögé.


A fontosabb kategóriák nyertesei
Legjobb film: A tégla
Legjobb rendezés: A tégla (Martin Scorsese)
Legjobb női főszereplő: Helen Mirren (A királynő)
Legjobb férfi főszereplő: Forest Whitaker (Skócia utolsó királya)
Legjobb nem angol nyelvű film: A mások élete
Legjobb egész estés rajzfilm: Táncoló talpak
Legjobb dokumentumfilm: Kellemetlen igazság
Legjobb női mellékszereplő: Jennifer Hudson (Dreamgirls)
Legjobb férfi mellékszereplő: Alan Arkin (A család kicsi kincse)
Legjobb fényképezés: A Faun labirintusa (Guillermo Navarro)
Legjobb eredeti forgatókönyv: A család kicsi kincse (Michael Arndt)
Legjobb átvett forgatókönyv: A tégla (William Monahan)
Legjobb filmdal: Kellemetlen igazság (Melissa Ehteridge: I Need to Wake Up)
Legjobb filmzene: Babel (Gustavo Santaolalla)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!