Hírek

2007.02.02. 06:56

Fokoznák a banki versenyt

Egyszerűbb bankváltást, egyénre szabott tájékoztatást és a pozitív adóslista bevezetését szorgalmazza a magyar bankrendszert vizsgáló szakmai bizottság. Emellett mindenki számára elérhető, ingyenes vagy olcsó alapszámla bevezetését javasolja.

Tóth Marcella

Mindenki számára ingyenes vagy rendkívül olcsó számlavezetést biztosító banki alapszámla, pozitív adóslista, egyénre szabott tájékoztatás, könnyebb bankváltás – egyebek között ezeket javasolja a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón ismertetett jelentésében a lakossági pénzügyi szolgáltatásokat vizsgáló bizottság. A Várhegyi Éva vezette szakértői testület szerint a hazai lakossági bankpiacokon több probléma is gátolja a működőképes verseny fokozását. Ennek az árát pedig az ügyfelek fizetik meg.

A bankok mentségére a testület megjegyzi, hogy a drágább bankoláshoz az is hozzájárul, hogy a magyar hitelfelvevőknek kockázatosabb kölcsönözni az uniós átlagnál, ráadásul a háztartások kevés banki terméket használnak. A bizottság szerint nem mutatható ki, hogy a bankok összejátsszanának a díjak kialakításában.

Erősítené a versenyt, ha egyszerűbb lenne a bankváltás, vagy pedig – a telefonszámokhoz hasonlóan – át lehetne vinni egyik pénzintézetből a másikba a számlaszámokat. Ez utóbbira azonban jelenleg sehol sincs működő példa. Technikailag könnyebben ki lehetne vitelezni a számlaszámok átirányítását. A bizottság szerint célszerű lenne egyszerűsíteni a hiteltermékek közötti váltást is, azaz megkönnyíteni a kölcsönök előtörlesztését és új hitelekkel való kiváltását.

A kedvezőbb szabályozással ösztönözni lehetne a lakosságot arra, hogy ne ragadjon le a megszokott pénzintézetnél, hanem a minél kedvezőbb ajánlatokat keresse. Magyarországon jelenleg fehér hollónak számít az, aki hűtlen lesz a bankjához. A Gazdasági Versenyhivatal megrendelésére készült tavalyi felmérés szerint mindössze 13 százalék azoknak az aránya, akik az elmúlt öt évben számlavezető bankot váltottak.

A bizottság egy mindenki számára elérhető, ingyenes, vagy olcsó banki alapszámla bevezetését javasolja. Az alapszámla és a hozzá tartozó egyszerű bankkártya korlátozott számú pénzfelvételre, utalások jóváírására és számlaterhelésre lenne alkalmas. Azért szeretnék elérni, hogy minél több embernek legyen bankszámlája, mivel ez sok esetben egyszerűbbé tenné kötelezettségeik rendezését. Így csökkenhetne a csekkforgalom is, ami drágább és rövidebb átfutású az átutalásnál.
Ennek megvalósítására a gyakorlatban kétféle megoldás létezik. Az egyik típusnál (angol modell) a bankok, illetve szövetségük önkéntesen hozza létre ezt a szolgáltatás, míg a másik típusnál (francia modell) az állam támogatja a számlanyitást.

Földi Tamás, a Magyar Bankszövetség vezető közgazdásza is fontos célnak nevezte a pénzforgalom banki útra terelését, de megfontolandónak tartja, kényszerítsék-e azokat is számlanyitásra, akik számára ez inkább fejtörést, mint könnyítést okoz. Az állami támogatások folyósítása így valóban olcsóbb lenne, de újabb problémát vetne föl például a hajléktalanok ellátásának célba juttatása vagy azokon a kisebb településeken élők helyzete, ahol nincs bankfiók. Jelenleg a lakosság mintegy ötven-hetven százaléka rendelkezik valamilyen folyószámlával.

A bizottság is szorgalmazza a pozitív banki adóslista létrehozását. Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman korábban több alkalommal megfogalmazta aggályait, hogy nem lát okot arra, amely szerint a lakosság érdekeit szolgálná a lista. A bizottság szerint viszont a lakossági hitelcsődök csökkentése elegendő alkotmányos érv lehet a lista mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!