Hírek

2007.02.01. 17:52

Ingatlanokat vettek politikusaink

Minden országgyűlési képviselő időben, szerda éjfélig leadta vagyonnyilatkozatát. Vezető politikusaink közül többen ingatlanokba fektettek, a legszegényebbek azonban továbbra sem indultak el a polgárosodás útján.

Maros László

[caption id="" align="alignleft" width="280"] Megdolgoznak a pénzükért.
[/caption]Gyurcsány Ferenc 1,435 millió forintos havi miniszterelnöki fizetése mellett tavaly 84 millió forint osztalékra is szert tett cégétől, ennek ellenére a kormányfő és felesége nevén lévő bankszámlán „a képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó pénzösszeg nem volt”. Bár két éve Dobrev Klárával még 2,5 millió forintos betéttel büszkélkedhettek. Gyurcsány Ferenc nevén cége és egy cég 8,3 százalékos résztulajdonán kívül csak az 50 négyzetméteres pápai panel van.

A miniszterelnökkel ellentétben sokkal inkább ingatlanban utaznak a pártelnökök. A legnagyobb gyarapodást Orbán Viktor könyvelhette el. A tavalyi év utolsó előtti napján Felcsúton öt, összesen 5000 négyzetméter belterületi ingatlant vásárolt, amelyeket 50 évre ingyen alapítványi használatba adott. Pozitív változás, hogy 662 ezer forintos Fidesz-pártelnöki fizetése 723 ezerre emelkedett, autója változatlanul az 1,4-es, 2001-ben vett VW, törleszti öt éve felvett 20 milliós tartozását, s továbbra is a 92+101 nm-es társasházi lakást birtokolja fele részben.

Hiller István, az MSZP első embere a XX. kerületben 146 nm-es lakóházat vásárolt tavaly, ám másik ingatlanjának már csak fele részben tulajdonosa a korábbi négyötöd résszel szemben. Kővágóörs-Pálkövén örökölt nyaralója még megvan, akárcsak 2700 eurója, ám 8,9 milliós tavalyi betéte 4-re csökkent, adóssága 15 millió forint. Az oktatási tárca vezetéséért további 1,234 millió forintot kap havonta. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a IX. kerületben vett felesbe egy 51 nm-es lakást, 131 Mol részvényéhez nem nyúlt, balatonakarattyai nyaralója továbbra is a nevén van. Pártelnöki fizetése változatlanul 265 ezer forint, spórolt 2,3 milliót spórolt – betétje így 15,2 millió -, s 18 milliós hiteltartozását törleszti.

Semjén Zsolt és Dávid Ibolya esetén komoly vagyoni változásról nem beszélhetünk. A KDNP frakcióvezetője egy 123 négyzetméteres lakás fele részének tulajdonosa, illetve haszonélvezeti joga van egy balatonfenyvesi nyaralóra. Másfél millió forint készpénzzel rendelkezik, értékesebb ingóságai között antik bútorait és rendjel-gyűjteményét tartja számon. Dávid Ibolyának nincs komolyabb megtakarítása, ellenben 12 millió forinttal tartozik, két nagyobb budai lakás tulajdonosa fele részben, míg harmadrészt tarthat igényt egy zamári üdülőre.

Képviselőink vagyonbeli különbségei hasonlóak a magyar társadalmi egyenlőtlenségekhez: a gazdagok gazdagodnak, a szegények szinte egyhelyben topognak. Kapolyi László szocialista honatya majd harminc alkalommal vásárolt szántót, erdőt, legelőt összesen 80 hektár földet, több mint 200 millió forintja nyugszik állampapírokban, alapokban és a takarékban. Havi egymillió forint jövedelemmel számolhat képviselői fizetésén túl, valamint 241 millió forintra is szert tett a System Consulting ZRt.-től, amelynek mintegy öthatodában tulajdonosa is. A parlament másik krőzusa továbbra is Kóka János, ám a gazdasági miniszter nem gazdagodott olyan látványosan, mint Kapolyi László. A tárcavezető két belvárosi lakással büszkélkedhet Budapesten (81 és 64 nm), továbbá egy garázzsal, valamint egy 200 négyzetméteres ház, s a hozzá való majd 1200 nm-es telek negyed részét tudhatja magáénak. Verőcén félig birtokol egy üdülőt, 172 millió forint óvadéki betétet, mintegy 50 ezer dollár értékpapírt, 13 millió forintot pedig a bankban. Tavalyi egymillió forintos hitelkártyatartozását 440 ezer forintra küzdötte le, s rendszeresen számíthat miniszteri fizetésére.

A legszegényebbek nem tudtak egy év alatt komolyabban lefaragni hátrányukból. Ágh Péter (Fidesz) kétmillió forint készpénzt tudhat csak a magáénak, s rosszabbul él, mint tavaly: a szombathelyi önkormányzati képviselőségért 168 ezer forint helyett már csak 95-öt kap. A szocialista Nagy László pedig egyenesen mínuszban áll: Renault Mégan-ja és egymilliós betétje mellett 3,2 milliós banki tartozása van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!