Hírek

2007.02.27. 06:10

Március közepén jön az új autóadó

Százezer autótulajdonos kaphatja meg a március 15-i befizetési határidő után az új gépjárműadója mértékéről szóló határozatot. Az érintettek kocsijának forgalmi irataiból ugyanis hiányzik az adó kiszámításához szükséges teljesítményadat.

Németh Márk

Januártól a korábbi súlyadót a gépjármű korával és teljesítményével arányos új adó váltotta fel. Személygépkocsi és motorkerékpár esetén az adót a kilowattban mért teljesítmény alapján határozzák meg. A közteher a gépjárművek értékét is követi: a fiatalabbak után többet, az öregebbekért pedig kevesebbet kell fizetni. Új kocsiknál minden kilowattra háromszáz forint adó jut, ez egy lóerőre 220 forintot jelent. A tízéves autóknál azonban már ennek a harmada az adóteher.

Az adó mértékének megállapításához szükséges teljesítményre vonatkozó adatok azonban nem minden személygépkocsinál ismertek. Az 1998 előtt forgalomba hozott járművek egy részének forgalmi iratai között ugyanis nem szerepel ez az adat. Az önkormányzatok a január elsejével alakult Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivataltól (KEKKH) kapott évjárat- és teljesítményadatok alapján róják ki az idei gépjárműadót. Az év elején még 1,8 millió gépjármű adatait nem ismerte a hivatal. Túlnyomó többségük esetében azonban a hengerűrtartalomra és a hajtóanyagra vonatkozó számokból meg tudták határozni a teljesítményadatot is.

„Még 130 ezer olyan személyautó van, amelynek nem tudtuk kiszámolni a teljesítményét” – válaszolta érdeklődésünkre Erdélyi László, a KEKKH vezető-helyettese. Ha ezt a március 15-i befizetési határidőre sem sikerül megtenni, akkor ennyi autóstól nem tudják majd ideiglenesen behajtani az adót az önkormányzatok. A fennmaradó gépkocsiknál az egyedi motorszámok alapján, a gyártói katalógusokból lehet kideríteni az adó mértékének megállapításához szükséges információkat. Így Erdélyi László elképzelhetőnek tartja, hogy a márciusi határidőig az önkormányzatok már rendelkezni fognak az összes gépjármű-tulajdonos adójának kiszámításához szükséges adatokkal.

Az autótulajdonosoknak tehát nincs más teendőjük, mint várni az értesítést az adójuk mértékéről. Egyes sajtóértesülésekkel szemben nem kell bevinniük a kocsijukat szemlézésre a teljesítmény megállapításához. Erdélyi László azt tanácsolja, hogy aki a határidőig nem kapja meg az értesítést az adója mértékéről, érdeklődjön a helyi jegyzőnél, vagy az okmányirodák információs szolgálatainál. Az okmányirodák türelemre intenek, mivel bírságra nem kell senkinek számítania. Ha késve kézbesítik a határozatot, harminc napjuk van még a tulajdonosoknak, hogy befizessék a kocsijuk utáni új adót.

A fuvarozóknak fontos tudniuk, hogy a tehergépjárművek esetén megmaradt a súlyadó: az adóalap esetükben az önsúly és a raksúly ötven százalékának az összege. Az adómérték pedig 1200 Forint az önsúly minden megkezdett száz kilogrammja után.

Számoljuk ki a gépjárműadónkat!

A gépjármű kora Az adó mértéke (Ft/kilowatt)
A gépjármű gyártási évében és az azt követő 3 évben 300
Gyártási évet követő 4-7 naptári évben    260
Gyártási évet követő 8-11 naptári évben   200
Gyártási évet követő 12-15 naptári évben   160
Gyártási évet követő 16. naptári évben, és utána   120

Az autósok nyolcvan százalékát hátrányosan érinti, hogy az idén már a súly helyett a motor teljesítménye a mérvadó az gépjárművek adóztatásánál. A legtöbbet a három év alatti, közepes teljesítményű autók, a legkevesebbet pedig a tizenhat évnél idősebb, kis teljesítményű gépkocsik után kell fizetni. Az újfajta gépjárműadó legnagyobb vesztesei a motorkerékpárosok, a kétkerekűek adója ugyanis drasztikus mértékben emelkedik. Azok járnak a legrosszabbul, akik könnyű, nagyteljesítményű motort birtokolnak, ugyanis ezen járművek esetében akár a tízszeresére is nőhet az adó mértéke. Egy 217 kilogrammos, 129 kilowatt teljesítményű, 175 lőerős Suzuki GSX 1300R Hayabusa motor súlyadója például 3600 forint volt, míg idén 38 700 Forintot kell utána fizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!