Hírek

2007.02.28. 18:18

MDF: a harmadik erő?

Meglesz-e 2010-re a várt 10 százalék? Az MDF szerint nyilvánvalóan igen: a párt támogatottsága tíz éves rekordot döntött a napokban.

Tibay Gábor

A Szonda Ipsos tegnap nyilvánosságra került közvéleménykutatása szerint a Magyar Demokrata Fórum az elmúlt hónapok relatív nyertese. A párt népszerűsége a biztosan pártot választók körében februárban elérte a hét százalékot: utoljára tíz évvel ezelőtt volt ekkora a támogatottsága az MDF-nek. Tény: a két nagy párton kívül a demokrata fórum az egyetlen politikai erő az őszi választások óta, mely végig stabilan átlépte az öt százalékos parlamenti küszöböt.

A kérdés: megvalósul-e az MDF célkitűzése, azaz harmadik erővé válhat-e a hazai politikában, elérve a két nagy párt árnyékában a Dávid Ibolya pártelnök által 2010-re óhajtott 10 százalékot? A párt szerint az általuk választott út sikeres, már csak azért is, mert a két nagytól elfordulók egy része a demokrata fórumot erősítheti.

A Szonda Ipsos felmérése szerint ehhez részben közel jár a párt: az MDF vezeti ugyanis a másodlagos preferenciák listáját, azaz már most ott tart, hogy a legtöbben első helyre tett pártjuk mellett a demokrata fórumot látnák szívesen – összesen 800 ezren gondolnak így az MDF-re. A felmérésből az is kiderül: az MDF az iskolázottak körében, továbbá a városokban népszerűbb.

„Ma Magyarországon a Magyar Demokrata Fórum – egyetlen politikai erőként – következetesen ugyanazt a politikát képviseli, amelyet a választási kampányban a választóknak ígért. Az MDF hisz abban, hogy csak kiszámítható és hiteles politikával lehet megszerezni, egyben hosszú távon megtartani a választói bizalmat” – így értékelte a felmérést tegnap lapunknak eljuttatott közleményében a párt. Az MDF szóvivője, Kerék-Bárczy Szabolcs azt írja: a demokrata fórum középosztály pártja, amely programjával valódi alternatívát kínál a nagy pártok populista politikájával szemben.

Némileg csökkent a Fidesz jelentős előnye

Szűkült a különbség a Fidesz és az MSZP szavazói között: a két nagy pártot már csak tíz százalék választja el egymástól. A Fideszre az összes szavazó körében 32, az MSZP-re 22 százalék szavazna, míg a biztos pártválasztók körében ez az arány 51 a 34-hez. A szocialisták elsősorban a fővárosban, megyeszékhelyek egy részében, illetve az idősek körében népszerűbb a legnagyobb ellenzéki erőnél: biztosan 1,2-1,3 millió ember választaná az MSZP-t egy most vasárnap rendezendő voksoláson. Az SZDSZ a biztos választók körében 5 százalékos támogatottságú, míg a teljes népesség körében be sem jutna a Parlamentbe: támogatottsága alig 3 százalékos.

Az MDF végül egyértelművé teszi, mit is gondol a két nagy pártról – melyek szélsőséges voltának hangsúlyozása ismételten a fórum malmára hajtja majd a vizet. „Egyre többen utasítják el mind a tömeggyilkos kommunista Che Guevara kultuszát ünneplő, mind pedig az árpádsávos zászlókkal takart politikát” – írják.

Az elmúlt 6–8 hónapban az MDF mindig átlépte a parlamenti küszöböt, ám mindebből nem kell messzemenő következtetéseket levonni – véli Giró-Szász András. A politológus szkeptikus az MDF kiugró szereplését illetően, mondván: a párt 7 százalékos eredménye még a közvéleménykutatások 3 százalékos hibahatárán belül mozog, azaz csak annyi a biztos, hogy a demokrata fórum egy most tartandó választáson átlépné a parlamenti küszöböt, vagyis az 5 százalékot.

„A két nagy párttal szemben jelentkező ellenérzések miatt jelentkező eláramlásból nem tudtak profitálni a kis pártok” – mondta lapunknak Giró-Szász, hozzátéve: az MDF valóban jelentős harmadik erővé növekedése egyelőre nem következett be. „Ha az MDF a nagyokból kiáramló szavazókat fel tudná szívni, akkor a pártnak már 12–15 százalékon kellene állnia” – mondta. Szerinte a Fidesztől és az MSZP-től elpártolók jórészt a bizonytalanok, végső során pedig akár a parlamenten kívüliek sorait erősítik. A baloldaltól elpártolók egyelőre nem találtak oda az MDF-hez, de köszönhetően az elmúlt két év politikájának – véli Giró-Szász András – a jobboldalról is bezárultak a kapuk.

A pártnak ennek megfelelően el kell adnia önmagát, vélhetően ennek tudható be egyedi ötleteik egy része: így például a jobbkézszabály felülvizsgálata, az örökösödési adó eltörlése, vagy éppenséggel a korrupcióellenes Tiszta Kezek Hivatalának felállítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!