Hírek

2007.02.13. 10:36

Merénylet? Többször is rálőttek a rendőrpalotára

Hajnalban többször is rálőttek a rendőrség fővárosi, Teve utcai épületére, senki nem sérült meg. Az első jelentések szerint a 12 emeleten csapódtak be a lövedékek. Valószínűleg egy gépkocsiból, sorozatlövő fegyverrel tüzeltek a rendőrpalotára.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A lövéseket feltehetően géppisztolyból adták le – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterrel közösen kedden délelőtt fél 11-kor megtekintette a Rendőrségi Igazgatási Központ fővárosi, Teve utcai épületét, melyre keddre virradóra, feltehetően géppisztolyból sorozatlövést adtak le.

A miniszterelnököt és a rendőrséget is felügyelő minisztert Bene László országos rendőrfőkapitány vezette körbe az épületben, és közösen megnézték, hogy a rendőrpalotán milyen sérüléseket okoztak a becsapódott lövedékek.

Az újságírókat a rendőrség sajtóosztályának munkatársai a tizedik emeltre vitték, és láthatták, hogy az ORFK gazdasági és igazgatási főigazgatóság titkárságának 1001-es számú irodájába öt lövedék is becsapódott az ablakokon keresztül, melyek a Róbert Károly körútra, illetve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság épületére néz

A környéken jelenleg nyugalom van, zavartalan a forgalom, bár több géppisztolyos rendőr strázsál az épület körül. Információink szerint elképzelhető, hogy a József Attila színház közeléből, vagy a Váci úti felüljáróról adták le a lövéseket az ismeretlen támadók. A Krónika úgy tudja, a rendőrség délelőtt tájékoztat az ügyben. Közben a támadás miatt a Köztársasági Őrezred megerősítette az Országház, a Képviselői Irodaház, a minisztériumok és más kiemelt objektumok védelmét.

Golyóálló mellényes, géppisztolyos rendőrök őrzik az épületeket. Lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt rendelt el nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Kedd hajnali 1 óra 20 perckor egy sötét színű, feltehetőleg fekete (elől rendszám nélküli) Volkswagen Golf hajtott végig a Teve utcán a Róbert Károly körút irányába. Néhány perccel később egy feltehetőleg AK típusú gépkarabélyból több sorozatot lőttek ki a rendőrség Teve utcai központjának úgynevezett „ORFK szárnyára”, azaz a Teve utca és a Róbert Károly körút felé eső épületrészre, annak is a József Attila Színházra néző oldalára. A lövések a 6. és a 13. emelet között érték az épületet.

A Teve utcai rendőrségi székház elleni hajnali támadás után elsőként megszólaló politikusok azt a reményüket fejezték ki, hogy a támadás elszigetelt jelenség marad. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a Magyar Televízió reggeli műsorában elmondta: nem hiszi, hogy szervezett akcióról lenne szó. Elfogadhatatlannak nevezte ugyanakkor, hogy a szélsőséges erők a magukat demokratikusnak valló politikai erők részéről bármilyen támogatást kaphassanak.

Szilvásy György kancelláriaminiszter úgyszintén a Magyar Televízióban elmondta: nem konkrétan erre az esetre, de ilyen típusú fenyegetésekre utalt, amikor a titkosszolgálati jelentésekről beszélt a napokban.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője azt hangsúlyozta, hogy ameddig nem zárul le a nyomozás, addig senki nem nyilatkozhat felelősen a támadás szándékáról és semmiféle találgatás nem lenne szerencsés az ügyben.

A Jobbik a polgári titkosszolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszter  lemondását követeli annak kapcsán, hogy géppisztolyból lövéseket  adtak le a rendőrség székházára a fővárosban kedd hajnalban -  tudatta a párt elnöke az MTI-vel.

"Amennyiben a mostani eset háttere is homályban marad, akkor a feltételezések két lehetőségre szűkíthetőek. Vagy maga a baloldali kormány provokációja és megfélemlítő szándéka áll az események mögött, vagy teljes mértékben alkalmatlan a feladatára, hogy megőrizze az ország rendjét és nyugalmát. Mindkét esetben azonnali személyi konzekvenciákat kell levonni. Szilvásynak távoznia kell" - áll Vona Gábornak, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökének keddi közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!