Hírek

2007.02.12. 18:09

Nem értett egyet Basescu és Sólyom

Homlokegyenest ellenkező véleményen van a magyar és a román köztársasági elnök az autonómia ügyét illetően – derült ki Sólyom László romániai látogatásának második napján.

T. Benedek László, Kolozsvár

A magyar államfő általánosságban beszélt a kérdésről: szerinte az Európai Unióban a kulturális autonómia szükséges, a területi autonómia pedig lehetséges, és ez utóbbi sehol nem irányul az adott ország területi épsége ellen. „Én és Magyarország támogatjuk az ilyen irányú alkotmányos kezdeményezéseket” – jelentette ki Sólyom, hozzátéve, nem kíván beavatkozni egy másik ország belügyeibe.

Traian Basescu román államfő viszont úgy nyilatkozott, a napokban zajló székelyföldi autonómia-referendum törvénytelen és alkotmányellenes. Basescu a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett, nem hivatalos népszavazásra utalva leszögezte: a román állam sohasem fog újfajta társadalmi berendezkedéssel kísérletezni, hiszen a mostani teljes mértékben bevált.

A magyar államfő kedden a marosvásárhelyi Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tart előadást, szerdán pedig Kolozsváron tanácskozik a keresztény egyházak vezetőivel. Információink szerint a püspökök a kettős állampolgárság és az egyházak finanszírozásának kérdését szeretnék felvetni a megbeszélésen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!