Hírek

2007.02.02. 18:27

Polgári lázadás a kordonok ellen

Lebontották a Fidesz képviselői a Kossuth teret övező kordonokat. A „polgári engedetlenségi akció” a tavaly őszi tüntetések kiújulásához vezetett. A korlátokat később helyreállította a rendőrség, a demonstrációk folytatódnak.

Europress-összeállítás

„Munkástagozat” – mondta enyhe derültség közepette Orbán Viktor Fidesz-elnök egy csavarkulccsal a kezében a párt országgyűlési és európai parlamenti képviselőinek gyűrűjében pénteken tizenegy óra előtt pár perccel a Kossuth Lajos teret övező kordon lebontásakor. A jelenet előtt pár perccel hirdettek polgári engedetlenségi mozgalmat a legnagyobb ellenzéki párt képviselői, hogy később a Kossuth-szobornál Szájer József európai parlamenti képviselő a sajtónak is bejelentse: lebontják a kerítést.

A Kossuth téri kordon elbontásában részt vevő fideszes képviselők vállalják tettük következményeit, és nem élnek képviselői mentelmi jogukkal – jelentette ki Orbán Viktor. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője pedig azt közölte: „tisztában vagyunk azzal, hogy polgári engedetlenséggel megszüntettünk egy eddig törvénytelen állapotot, és visszaállítottuk a törvényes rendet”.

Miközben a honatyák „dolgoztak”, a téren szolgálatot teljesítő mintegy 70–80 rendőr nem avatkozott közbe. Révész Máriusz, az októberi 23-i tüntetésen megsérült képviselő úgy kommentálta az eseményeket, hogy a rendőrök valószínűleg zavarban vannak, és nem tudják, mitévők legyenek. De nyomban hozzátette: bízik a rendőri vezetők higgadtságában.

Miután a Parlament épületének sarkánál feltűnt a rohamrendőrök egy nagyobb osztaga, Orbán Viktor odalépett Kövér Lászlóhoz és azt kérte tőle, hogy a csoportjával menjenek vissza az Országház épületébe. Kövér László lapunk kérdésére elmondta: törvényesen cselekedtek, hiszen éppen a törvénytelenséget számolták föl a kordon lebontásával. A képviselő azt mondta: mivel az elmúlt napokban Gyurcsány Ferenc kormányfő és Szili Katalin házelnök is többször elmondta, nem érzi jól magát a „rácsok” között, bízik abban, hogy a Kossuth tér most már „szabad” marad.

Tévedett. Déli 12 óra után a rendőrség megkezdte a fémkordon újjáépítését. Ekkor a Fidesz akciójának hírére mintegy három-négyszáz ember gyűlt össze, s mintegy félezer sisakos rohamrendőr alkotott elő kordont a kerítés mögött. A rendőrök végül összekapaszkodva védték a falat építő társaikat, és alig több mint egy óra alatt sikerült helyreállítaniuk a lebontott kordont.

A kivonulók között eleinte keveredtek a sorállományúak és a rendvédelmi egységek, hogy aztán a sebtiben kivezényelt erőket végül délutánra a profi rohamrendőrök váltsák fel. A rendvédelmisek sisakjának többségén ezúttal látni lehetett az őszi zavargások idején hiányolt azonosító jeleket – igaz, nem a homlokrészen, hanem a fejvédők tarkóján voltak olvashatók a jelzések. A csapatoknál a szokásos arcvédős sisakon, könnygázon és hosszított gumiboton kívül más fegyvert nem lehetett látni.

A térre délután megérkezett az őszi Kossuth téri „kontingens”: a szónokok megújult erővel követelték a Gyurcsány-kormány távozását. „A Kossuth tér visszatér” – szólt a jelszó, az időközben másfélezresre duzzadt tömeg délután öt óra körül felváltva skandálta a „hazaáruló” és a „Gyurcsány, takarodj!” mondatokat.

Az eleinte megafonba, később mikrofonba beszélő helyi véleményformálók között számos téves információ keringett: így például többen tudni vélték, hogy Gergényi Péter távozott posztjáról, holott mindössze arról volt szó, hogy Kövér László követelte Budapest főkapitányának távozását. A térre ottjártunkkor folyamatosan érkeztek a tüntetők, az is elhangzott, vidékről több busszal indultak el az ismételten erőre kapott tiltakozók. Lapzártánkig azonban szervezett vidéki csoportok nem érkeztek meg a térre.

A rögtönzött pódiumra – egy kombi autó tetőcsomagtartójára – lépő egyik felszólaló a Fidesz bátorságát méltatta, mondván: Orbán Viktor és pártja végre lépett; mindenkit a békés tüntetésre és a rendőrséggel való összecsapás kerülésére szólított fel. A tömeg egyetértése jeléül megtapsolta a szónokot, majd néhány mondat erejéig megszokásból újfent Gergényi és Gyurcsány, valamint Bene László országos rendőrkapitány távozását követelte. Közben folyamatosan érkeztek a tüntetők a Kossuth tér szabadon maradt részére: a tiltakozók és az újjáépített kordon mögött szoros sorfalat alkotó rendőrség estig nem csapott össze egymással.

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetősége értékeli és elemzi, első körben kezeli, majd ezután ad bővebb tájékoztatást a Kossuth téren kialakult helyzetről” – ennyit közölt Jármy Tibor dél után néhány perccel. A BRFK szóvivője ugyanezt a mondatot tudta csak megismételni 17 órakor is. Közben pedig történt egy s más.

„A rendőrség az ügyészséggel történt egyeztetés után rendzavarás szabálysértése miatt azon személyek ellen, akik a kordonbontásban részt vettek, feljelentést tesz az eljárásra felhatalmazott bíróságon” – mondta végül este Jármy Tibor. Ez 150 ezer forintos bírsággal büntethető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!