Hírek

2007.02.22. 07:07

Sorra dőlnek ki az egyéni vállalkozók

Az ingatlanügyletek és a gazdasági szolgáltatások a legnépszerűbb tevékenységek

Németh M.

Huszonötezerrel csökkent az elmúlt évben a hazánkban bejegyzett vállalkozások száma – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. Drasztikusan, negyvenezerrel esett vissza az egyéni vállalkozások száma, eközben viszont 16 ezerrel több társaságot jegyeztek a cégbíróságok.

„A terhek, adók és járulékok növekedése miatt jórészt azok az egyéni vállalkozások szűntek meg, amelyek ténylegesen nem is működtek” – válaszolta megkeresésünkre Palócz Éva, a Kopint-Datorg vezérigazgató-helyettese. A szakértő szerint a színlelt szerződésekre vonatkozó engedmény tavaly június végi megszüntetése miatt is egyre többen adják vissza vállalkozói igazolványukat.

A kereskedelmi szektorban megközelítően tízezer egyéni vállalkozó adta vissza az engedélyét. A kisboltok egyre kevésbé tudják felvenni a versenyt a multinacionális áruházláncokkal. Ráadásul a tavaly bevezetett, szakképesített munkaerőre vonatkozó kötelezően előírt garantált bérminimum is érzékenyen érintette az egyéni vállalkozáó kereskedőket – ecsetelte az okokat Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) ügyvezető elnöke. A KISOSZ szerint a kicsik talpon maradását az adminisztráció egyszerűsítése, egy átalányjellegű elvonási rendszer bevezetése, valamint az uniós forrásokhoz való hozzájutás megkönnyítése segítené.

Tavaly év végén a vállalkozások 37,5 százaléka ingatlanügyletekkel, gazdasági szolgáltatásokkal foglalkozott, ezt követte a kereskedelmi és javítási szektor 17,9 százalékkal. Csak az egészségügyi és a pénzügyi szolgáltató vállalkozások száma nőtt tavaly 2,8, illetve 1,5 százalékkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!