Hírek

2007.02.07. 17:58

Súlyos vádak a Gönczöl-bizottság ellen

Súlyos elfogultsággal vádolja a Gönczöl-bizottságot a Fidesz. A kormány nem tekinti sajátjának a dokumentumot, de megfogadja a tartalmát.

Tibay Gábor

Kormányzati szerv-e a szeptember-októberi zavargásokat vizsgáló Gönczöl-bizottság, vagy sem? A kérdés a testület megállapításaival kapcsolatosan elvinek tűnhet, ám korántsem az: a lényeg, hogy a kabinet felvállalja-e a testület jelentésében megfogalmazott kritika – mely szerint többek között a kormány és a teljes politikai elit, a rendőrség és a köztársasági elnök, a média is felelős az őszi eseményekért – érvényesítését, vagy a könnyebbik utat választva kibújik a felelősség súlya alól?

A kérdés elsősorban a Gönczöl-bizottság Sólyom László államfőt – is – elmarasztaló megállapításai kapcsán került előtérbe. A Köztársasági Elnöki Hivatal ugyanis nem kívánja kommentálni a testület álláspontját – magyarul: érdemben nem kíván foglalkozni azzal –, amíg a kormány nem egyértelműsíti, sajátjának tekinti-e a bizottság által megfogalmazottakat.

Márpedig nem tekinti: Danks Emese szóvivő kedden közölte, a grémium a kabinettől elkülönülten működött – noha kormányzati döntés hívta életre –, így az elkészült jelentésben foglaltakat a kormány megszívleli ugyan, de független anyagként értékeli. Ennek kapcsán Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára tegnap azt mondta, a kormány azt várja Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztertől, hogy tegyen intézkedési javaslatokat a dokumentum ismeretében.

A kormány álláspontját erősíti Lövétei István alkotmányjogász: a szakértő kijelentette, kétségtelen, hogy a kormány hozta létre határozattal a bizottságot és az a kormány által megfogalmazott kérdésekre válaszolt, de ettől még nem kormányzati szerv, mivel nem intézményesült, nem épült be a kormányzati struktúrába. A távirati irodának a jogászprofesszor arra a kérdésre, hogy politikai vélemény-e a bizottsági jelentés, azt mondta: politikai kérdésekre nehéz úgy válaszolni, hogy abban semmi politika ne legyen – noha szerinte a bizottság szakértő tagjai megkíséreltek valóban függetlenek maradni.

A Fidesz szerint azonban a függetlenség csak ábránd: Balog Zoltán, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes elnöke szerint súlyos politikai elfogultság jellemzi a testület jelentését. A politikus szerint ugyanis a kormánytisztviselőkből – a tagok közül többen a kabinet tanácsadói – álló bizottság szövegéből mind az ellenzék megítélésével kapcsolatosan, mind pedig az őszödi beszédre vonatkozóan a kormányzati kommunikáció köszön vissza.

Balog elismerte, a dokumentum tartalmaz megfontolandó szakmai megállapításokat – hozzátette azonban, addig a Fidesz nem hajlandó hozzájárulni a jogszabályok – így például a gyülekezési törvény vagy az alkotmány – módosításához, míg egy valóban független vizsgálat fel nem tárja a tavalyi események hátterét. A Jobbik pedig tegnap közleményben azt szögezte le: a jelentés „elfogult, a felelősséget elmaszatolja, elfedi a valódi, aktuális gazdasági problémákat”.

A Nemzetbiztonsági Kabinet indokoltnak tartja, hogy a Kossuth teret érintő biztonsági intézkedések legalább március 15-éig  fennmaradjanak – Szilvásy György kancelláriaminiszter a testület tegnapi ülése után. A miniszter elmondta: hiteles információk vannak arról, hogy szélsőséges csoportok meg akarják osztani a rendőrség erejét, összehangolt tervekkel „erőszakos cselekedeteket készítenek elő”;  akcióik fő célja a Kossuth tér megszerzése. Mint mondta, a csoportok február 2-a után néhány nap alatt megerősödtek, akcióik előkészítésébe futballhuligánokat és szkinhedeket is bevonnak, és „a közbiztonságra  különösen veszélyes tárgyakkal szerelik fel magukat”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!