Hírek

2007.02.23. 05:53

Ugyan miért én fizessem meg a lopott víz árát?

Olvasónk tízlakásos társasházának lakásaiban saját vízóra van. A központi vízóra azonban nagyobb fogyasztást mutat. A különbözetet a szolgáltató a lakókkal akarja kifizettetni.

Rados Virág

Erőfölénnyel való visszaélés – mondja az esetről dr. Bobál Pál, a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének igazgatója. Ezért a szolgáltatót be lehet perelni, amit meg is kell tenni. A lakóknak ugyanis nincs olyan kötelezettségük, hogy a saját fogyasztásukon túl valaki máséért szintén feleljenek. Azaz ők fizessék ki az illető által használt vizet is. A szolgáltatóval való szerződés ilyesmit nem tartalmaz.

Hogy miként lehet mindennek az elejét venni? Ki kell deríteni, hol van a rejtett csap, amelyen az a bizonyos vízmennyiség-különbözet elfolyik – így szakértőnk. A fenti eset egyébként elég gyakori. Általában egy titokban öntöző lakótárs bújik meg a háttérben, aki a közös vízórához (a többiek tudtán kívül) külön csapot csatlakoztatott. Ilyesmit nem tehetünk meg csak úgy, ezt be kell jelenteni a vízszolgáltatónak.

A bírósághoz benyújtott keresetlevél előtt mindenképpen érdemes a területileg illetékes békéltető testülethez fordulni. (A megyei kamarák mellett az egész országban működnek ilyenek.) Ők kivizsgálják az ügyet. Döntésük persze nem kötelező érvényű, de ha a lakóknak kedvez, akkor azok nagyobb eséllyel indulhatnak a csatába, azaz a bírósági tárgyalásra.
Érdemes pertársaságot alakítani – tanácsolja ügyvéd szakértőnk. Itt is igaz: sok lúd disznót győz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!