Hírek

2007.03.12. 06:01

Biogázban utazik a jövő fiatal vállalkozója

A múlt héten osztották ki A Jövő fiatal vállalkozója pályázat díjait. Az első helyezett Kiss Pétert kérdeztük tervezett vállalkozása részleteiről. Az ifjú közgazdász biogázból áramot fejlesztő készülék gyártásának és forgalmazásának üzleti tervével indult.

Tóth Marcella

Hogyan lehet biogázból áramot előállítani?

Az ötlet arra épül, hogy bármely szerves anyag erjedése közben gáz keletkezik. A készülék speciális erjedéssel nyert biogáz segítségével termel energiát, illetve hőt. Bármilyen szerves hulladékot vagy energianövényt bele lehet tenni, és az abból készített áram működteti a lakásban a mosógépet vagy például a televíziót. Ha ezt egy kiegészítővel kombinálják, akkor a berendezéssel meg lehet oldani a légkondicionálást vagy télen a fűtést. Sőt, membránszűrőt is lehet a készülékhez csatlakoztatni, amelynek segítségével tiszta vizet lehet varázsolni a szennyvízből.

Honnan jött az ötlet?

Az édesapám környezetvédelemmel foglalkozik. Öt éve voltam vele egy rendezvényen, ahol azt ecsetelték, miért nem lehet hatékonyan hasznosítani a biogázt a háztartásokban. Emellett bemutatták egy gép tervezetét, amit én drágának és rossznak tartottam. Erre a papám azt mondta: ha ilyen nagy a szám, akkor csináljak jobbat. Azóta kifejlesztettem a készülékemet, amiről már a szabadalmi hivatalban is leadtam használati mintát. A pályázat alatt egy teljesen új gépet készítettem, amely sokkal többet tud, viszont ugyanannyiba kerül.

Kiss Péter, a jövő fiatal vállalkozója

Született: 1985. augusztus 28-én Budapesten

Tanulmányok:

Osztrák-Magyar Európaiskola

Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium

Budapesti Műszaki Egyetem másodéves gazdálkodási szakos

közgazdász hallgatója

Hobbi: vitorlázás, íjászat

Mekkora befektetés a készülék egy családi ház esetében? Lehet-e vele ténylegesen spórolni, vagy csak kíméli a környezetet?

Éppen az a lényeg, hogy a környezettudatosságot a hasznossággal ötvöződjön. A cél az volt, hogy egymillió forint körül legyen a termék ára, valamint, hogy szerves hulladékkal működjön. Az alapmodell 270-300 ezer forintnyi áramot, valamint 180-200 ezer forintnyi hőt termel. Ezt úgy kell érteni, hogy hozzávetőlegesen kétszázezer forintba kerülne ugyanekkora hőmennyiséget vezetékes gázzal előállítani. Az egymilliós beruházás így néhány év alatt megtérül. Azt is alapvető feladatnak tekintettem, hogy a berendezés kompatibilis legyen a villamos művek rendszerével. Vagyis, ha nem elég a megtermelt elektromos energia, akkor ki lehessen egészíteni a hálózatról vásárolt árammal. Idővel azt lenne a cél, hogy ha a szükségesnél több energia keletkezik, akkor azt a villamos műveknek el lehessen adni.

Mire számít, hány ilyen készüléket lehet értékesíteni?

Jelenleg öt megrendelés, illetve árajánlatkérés érkezett hozzám. Első körben azoknak szeretnénk eladni a készüléket, akik rendelkeznek napi negyven kilogramm szerves hulladékkal, így inkább a mezőgazdaságban dolgozókra számítunk. A városokban lakókra is számítunk, nekik biztosítanánk a szükséges energianövényeket.

Hogyan mérte fel, hogy valóban igény van a termékre?

Én is végeztem piackutatásokat, de nálam sokkal hozzáértőbbek, méghozzá az Európai Unió is megtette ugyanezt. Beszéltem mezőgazdaságban dolgozó emberekkel, akiket érdekelt a készülék. Jelenleg ugyanis nem tudnak mit kezdeni a szerves hulladékkal, a készülékkel pedig évente akár félmillió forintnyi áram és hő is megtermelhető.

Mire elég a most elnyert hárommilliós tőke?

Ebből a forrásból le lehet gyártani a prototípust. A maradék pénzt további fejlesztésre szeretném fordítani, annak érdekében, hogy a termék egyre színvonalasabb legyen. Mivel a berendezés megrendelésre készül, nem kell több készüléket legyártani és raktárkészletet tartani.

Vállalkozó szelleműek a diákok

Összesen 66 diák indult a pályázaton. Kiss Péter nyertes pályaművéért hárommillió forint induló tőkét kapott. A második díjat és egyben a különdíjat Dénes Kálmán kapta, aki egy motoros utazási irodát szeretne létrehozni. A Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatója így kétszer egymillió forintot nyert. A harmadik helyezett Velner Verita, a győri Széchenyi István Egyetem diákja lett, aki egy mobil húsboltot szeretne létrehozni. ennek megvalósításához egymillió forintot kapott. A nyertesek az anyagi támogatás mellett hat hónapon át jogi, adóügyi és könyvviteli tanácsokat is kapnak.

Tanulmányok:

Osztrák-Magyar Európaiskola

Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium

Budapesti Műszaki Egyetem másodéves gazdálkodási szakos

közgazdász hallgatója

Hobbi: vitorlázás, íjászat

Vállalkozó szelleműek a diákok Összesen 66 diák indult a pályázaton. Kiss Péter nyertes pályaművéért hárommillió forint induló tőkét kapott. A második díjat és egyben a különdíjat Dénes Kálmán kapta, aki egy motoros utazási irodát szeretne létrehozni. A Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatója így kétszer egymillió forintot nyert. A harmadik helyezett Velner Verita, a győri Széchenyi István Egyetem diákja lett, aki egy mobil húsboltot szeretne létrehozni. ennek megvalósításához egymillió forintot kapott. A nyertesek az anyagi támogatás mellett hat hónapon át jogi, adóügyi és könyvviteli tanácsokat is kapnak.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!