Hírek

2007.03.14. 06:09

Két keréken furikáznék, milyen biciklit válasszak?

Olvasónk biciklivel szeretne közlekedni a városban, ahol lakik. Tanácsot kér, hogy milyet válasszon. És főként: mi mindenre kell vigyáznia két keréken az autók között?

BAMA

Milyen legyen a bicikli? Ha városi közlekedésre használjuk: kényelmes. Ezt Czeglédi Orsolya, a Magyar Kerékpársportok Szövetségének főtitkára tanácsolja. A kényelmet egyrészt a párnázott nyereg biztosítja, szemben a versenykerékpárok keskeny és kemény ülőkéjével. Jó, ha a pedál is széles, és a kormány derékmagasság fölött helyezkedik el. A városi közlekedésben ugyanis nem kell száguldoznunk, mint a versenypályán, ahol a kétkerekű kialakításakor a minél kisebb légellenállás a cél.

A városi bicikli robosztusabb, nehezebb. Lehet rajta például bevásárlókosarat szállítani. Ez praktikussá teszi a kétkerekűt. Ára harmincezer forint körül van, de némelyik áruházban olcsóbban is megkaphatjuk. Kerékpározáskor vigyázzunk magunkra és környezetünkre. Viseljünk bukósisakot, amely az életünket védheti meg. A fényvisszaverő mellény is ajánlott, nappal és sötétben egyaránt. A macskaszem, az első és hátsó lámpa világítson. Legyünk tisztában a KRESZ szabályaival! Lakott területen legfeljebb 40 kilométer/órás sebességgel közlekedhetünk. Ha van, akkor feltétlenül a bicikliúton vagy -sávon. Ha nincs, az úttest menetirány szerinti jobb oldalán.

Már meglévő kerékpárunkat a téli pihenő után ellenőrizzük. Takarítsuk le a járgányt. Ha kell, olajozzuk meg fogaskerekeit és csapágyait. Gondosan nézzük át a fékeket és a kerékbelsőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!