Hírek

2007.03.27. 19:09

Nagy-Britannia megfenyegette Iránt

„A jelenlegitől eltérő szakaszba” lép az Iránba vitt brit katonák ügye, ha nem sikerül diplomáciai úton haladást elérni. Ezt a brit miniszterelnök jelentette be kedden, akinek szóhasználata markánsan keményebb az eddigi, jórészt visszafogott, fenyegetéstől mentes hivatalos brit nyilatkozatokénál.

BAMA

Tony Blair hangsúlyozta: a brit kormány jelenleg diplomáciai úton igyekszik megoldani az ügyet, és megértetni az iráni kormánnyal, hogy a Perzsa-öbölben elfogott és Iránba vitt 15 brit haditengerészt és tengerészgyalogost szabadon kell engedni, mivel fogva tartásuk teljesen jogtalan. Iráni fegyveresek még pénteken hurcolták magukkal a Satt-el-Arabon járőröző hadihajókon szolgálatot teljesítő 15 brit katonát arra hivatkozva, hogy vízi járműveikkel behatoltak az iráni felségvizekre.

A BBC értesülései szerint a katonákat jelenleg a Forradalmi Gárda emberei hallgatják ki egy teheráni laktanyában. A várhatólag több napon át tartó vallatás elsődleges célja annak megállapítása, hogy a foglyok felderítést végeztek-e. A brit külügyminisztérium szóvivője nem kívánta megerősíteni az értesülést, mint ahogy azt sem, hogy iráni részről megkeresték e Londont egy esetleges fogolycserével kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!