Hírek

2007.03.27. 20:20

Nem az elvárt adóra

Sem az elvárt adót, sem a helyettesítésére szánt más új adónemet nem vezet be a kormány – jelentette be kedden Kóka János gazdasági miniszter a Versenyképességi Tanács (VT) ülése után. A miniszter elmondta: az elvárt adó elvetéséről hétfőn este állapodtak meg a miniszterelnökkel, a pénzügyminiszterrel és a két koalíciós párt frakcióvezetőivel.

BAMA

A kieső harmincmilliárd forintos adóbevétel pótlása érdekében növelnék az adóbeszedések hatékonyságát, fokoznák az ellenőrzéseket. Szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak így egyebek között a legnagyobb adózók, valamint a nyereséget nem produkáló gazdasági társaságok. A veszteséges vállalkozásokat többlet adatszolgáltatásra köteleznék, ami segítené az APEH-et az adófizetési kötelezettségük elől bujkáló cégek kiszűrésében. Kóka szerint ez az adatszolgáltatás lényegesen egyszerűbb és szűkebb lenne, mint az elvárt adónál szóba került kérdőív, és nem okozna többlet adminisztrációs terhet a cégeknek.

Kóka elismerte, hogy a szigorodó adóvizsgálatokból nem lehet beszedni a hiányzó tízmilliárdokat. A forrásokat a központi egyensúlyi tartalékból fedezik majd. Akárcsak az első félévi költségvetésből amiatt kieső harmincmilliárd forintot, hogy január elsejéig visszamenőlegesen eltörölte a parlament az Alkotmánybíróság által megsemmisített korábbi elvárt adót. Az egyes adóbevételek teljesülését negyedévente ellenőrzi majd a kormány. A gazdasági miniszter által bejelentett javaslatról mai ülésén dönt a kormány. Amennyiben mégsem fogadják el a miniszterek az előterjesztést, újabb egyeztetési kör következhet.

Nehéz lesz pótolni a kiesést

Hál Istennek – kommentálta kérdésünkre a gazdasági miniszter bejelentését Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. A szakember szerint azonban szinte lehetetlen az adóellenőrzések szigorításával pótolni az adónem kigolyózásával elmaradó milliárdos bevételt, legfőképpen az adóhatóság korlátolt kapacitása miatt. Indoklásul elmondta: körülbelül két-háromszázezer veszteséges, vagy minimálisan nyereséges vállalkozás van Magyarországon, ezeket célozta meg az elvárt adó. A tavalyi év során összesen végzett ennyi ellenőrzést az adóhivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!