Hírek

2007.04.13. 16:01

A rettegett nap: péntek 13.

Péntek 13. Sokak szerint ennél pechesebb nap el sem képzelhető, hiszen a péntek és a 13 már önmagában is elég a szerencsétlenséghez. Hát még a kettő együtt...

Stanga István

Hogy milyen a viszonyunk a különféle babonákhoz, azt jól példázza a következő – állítólag megtörtént – eset. Egy világhírű fizikust látogatott meg a kollégája, aki megdöbenve látta, hogy barátja lakásának ajtajára egy lópatkó van felszögelve. A kölcsönös üdvözlések után rögtön kérdőre is vonta: – Tudós létedre hiszel a babonákban, abban, hogy egy patkó szerencsét hoz? – Dehogy hiszek – felelte amaz –, de azt mondják, aki nem hisz benne, annak is szerencsét hoz.

Nos, még nagyvonalakban is nehéz felvázolni, mennyiféleképpen magyarázzák az emberek félelmét a pénteki naptól, illetve a 13-as számtól. Egyesek arra utalnak, hogy Krisztus keresztre feszítése is pénteken történt, mások szerint a bűnbeesés napjáról van szó, megint mások úgy vélik, a régmúlt valamely nagy tragédiája (az özönvíz, a bábeli torony leomlása) kötődik a péntekhez. Tény mindenesetre, hogy az emberek nagyon tartottak ettől a naptól. Olyannyira, hogy bizonyos tevékenységeket el sem kezdtek: vállalkozást nem indítottak, nem keltek útra, stb.

A 13-as számtól való félelelmre (tudományos nevén: triskaidekafóbia) is többféle magyarázat született. Némelyeknek az a véleményük, hogy eleve nem jó szám, hiszen eggyel több mint a népszerű tizenkettő. Például Jézus utolsó vacsorájánál a 12 apostol mellett tizenharmadiknak ott volt az áruló Júdás. Az e számtól való irtózás ősi gyökereit mutatja, hogy például az időszámításunk előtt majd kétezer évvel keletkezett Hammurapi-féle törvényoszlopon nincs is 13-as törvény az amúgy számozott, hosszú listában.

 De nem kell visszamennünk az időben, napjainkban is bőven találunk érdekességeket. Sok épületben egyszerűen nincs 13. emelet, szállodákban a 12-es szobát a 14-es követi (Las Vegasban mindkettőre bőven akad példa), a repülőgépeken vagy hajókon nem találunk ilyen számozású ülést, illetve kabint, sőt, a Forma-1-ben sincs 13-as rajtszámú versenyautó.

Hogy tényleg szerencsétlen nap-e a péntek 13., azt valószínűleg igen nehéz lenne tudományosan bebizonyítani. Legalább annyira, mint az ellenkezőjéről meggyőzni azokat, akiknek a sors ezen a napon valami rosszat „dob”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!