Hírek

2007.04.13. 06:00

Beköltözött a pincémbe a szomszédom

Olvasónk hosszú ideig nem járt lent a társasház pincéjében. Amikor mostanában lement, megrökönyödve látta, hogy az általa használt rekeszt egyik lakótársa önkényesen elfoglalta.

BAMA

Érthető, ha felháborodunk azon, hogy pincerekeszünkről a lakatot leverik, és valaki se szó, se beszéd holmijával beköltözik oda. Valóban kialakulhatott egyfajta szokásjog, hogy a pincét ki használja. De a kérdést nem ez dönti el. A társasházi alapító okiratot kell megnéznünk: az hogyan szabályozza a dolgot? Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. Az alapító okirat meghatározza, mi van az egyes lakók tulajdonában, illetve ki mekkora arányban használ területet az osztatlan közösből.

Amennyiben valamilyen okból a dokumentum a pincekérdést nem szabályozza, a társasházi közgyűlés rendelkezik a problémát illetően. Vagyis a következő közgyűlés alkalmával fel kell vetni a problémát, és kérni kell a lakótársakat, döntsenek az ügyben. Előfordulhat, hogy az adásvételi szerződés tartalmazza a pincét illető rendelkezéseket – hívja fel a figyelmet az ügyvéd. Benne lehet, hogy a lakáshoz nem jár külön pincerekesz. Az is ugyanígy a része lehet, hogy a közös tulajdonból egy rész hozzá tartozik. A szerződés úgy is fogalmazhat: a pincéről a közgyűlés jogosult dönteni.

Ha az adásvételi szerződés a pincéről nem rendelkezik, akkor az jelenleg vagy közös tulajdonban, vagy magántulajdonban van. Hogy az ilyen kérdésben a közgyűlés döntésképes legyen, ahhoz minden lakónak a szavazatát kell adnia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!