Hírek

2007.04.10. 16:55

Dúl a Viktorok párbaja

Robbanással fenyeget a belpolitikai helyzet Ukrajnában, de külföldön– Magyarországon is – bíznak abban, hogy a szembenálló felek időben kiegyeznek.

Csák Elemér – Farkas Károly

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A szomszédban dúló belviszály Magyarországnak is ártana
[/caption]Politikai krízis alakult ki Ukrajnában, bár ez nem új jelenség keleti szomszédunkban. Ezúttal a szerepek felcserélődtek. Míg a „narancsos forradalom” idején Viktor Juscsenko hívei sátoroztak Kijevben a Moszkva-barát Viktor Janukovics lemondását követelve, addig most, alig három évvel később éppen a jelenleg kormányfő Janukovics hívei tüntetnek az ukrán fővárosban az államfő Viktor Juscsenko elnök ellen. A helyzet akkor is robbanással fenyegetett és most sem mentes a vészjósló felhangoktól. Éppen vasárnap a nemzetközi közösséghez fordultak Janukovics pártjának képviselői, mivel szerintük a helyzet már-már polgárháborúval fenyeget. A válság mélyülését jelzi, hogy hallatta hangját a hadsereg is: Anatolij Hricsenko védelmi miniszter határozottan közölte, hogy az elnök pártján áll.

„Azért nem eszik olyan forrón a kását” – mondta lapunknak Sz. Bíró Zoltán a Corvinus Egyetem adjunktusa. „Jelenleg egyik politikai erőnek sem érdeke, hogy a válság fegyveres konfliktussá fajuljon. Ezt egyetlen külső erő sem támogatja, sem a Juscsenkót támogató Egyesült Államok, sem a Janukovics hátszelét képező Oroszország. Nekünk sem lenne jó: egy velünk szomszédos országban dúló belviszály még akkor sem válna előnyünkre, ha nem ott húzódnának keresztül az ellátásunkat biztosító létfontosságú gáz- és olajvezetékek. Egy ukrajnai polgárháború árnyéka teljes Kelet-Közép Európára rávetülne, nem is beszélve a Kárpátalján élő magyarokról” – vélte a szakértő.

Sz. Bíró Zoltán szerint a konfliktus legvalószínűbb megoldása a politikai kompromisszum lehet. „Mondjuk Juscsenko visszavonja a parlament feloszlatásáról szóló rendeletét, ellenben garanciákat kap arra nézve, hogy Janukovics nem csorbítja tovább az amúgy is jelentősen csökkent elnöki jogköröket, illetve a kormányfő nem szerez megvesztegetéssel abszolút többséget az ukrán parlamentben, a Radában.”

A kárpátaljai magyar közösség a jelek szerint csaknem egyöntetűen kiáll az államfő mellett. Erre utal, hogy a megye összes magyar közösségének különböző szintű önkormányzati testületei és képviseletei a törvényhozás feloszlatása és az előre hozott parlamenti választások kiírása előtt levélben javasolták Viktor Juscsenko elnöknek a tervezett lépés megtételét. Az államfő döntését követően a napokban a magyarlakta vidékek önkormányzatainak és közigazgatásainak vezetői egyfajta elnökhű nyilatkozatot fogadtak el, melyben köszönetet mondtak az államfőnek határozottságáért.

Eredménytelen csúcstalálkozó

Az államelnök és a kormányfő keddi négyszemközti eszmecseréjén a hivatalos közlések nem született megállapodás. Juscsenko szerint csak akkor születik kompromisszum, ha megtartják az előre hozott parlamenti választásokat. Kijevben sorra zajlanak különböző szintű tanácskozások a válság rendezése érdekében. Megfigyelők arra számítanak, hogy az államfő még azelőtt szélnek ereszti az alkotmánybíróságot, mielőtt az hozzákezdene az elnöki döntés jogszerűségének vizsgálatához. Az ország keleti, oroszbarátként elkönyvelt térségében fekvő Luganszk bírósága már „megtiltotta" a május 27-re kitűzött választás bármifajta előkészítését. Pénteken egy krími bíróság hasonló döntést hozott, de azt időközben megsemmisítették, mondván, a kérdésben kizárólag az alkotmánybíróságnak van hatásköre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!