Hírek

2007.04.04. 06:09

Járulékköteles az őstermelő is

Közel hárommilliárd forintnyi járulékot nem fizettek be az arra kötelezettek az első negyedévben. Az őstermelőknek áprilisban kell először járulékot leróniuk. Az eltartott közeli hozzátartozóknak is fizetniük kell.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Húsz százalék a járulékalap, ha az őstermelői tevékenységből származó éves jövedelem nem több 7 milliónál
[/caption]Április tizenkettedikéig kötelesek első ízben eleget tenni járulékbevallási kötelezettségüknek a mezőgazdasági őstermelők. A megváltozott szabályok szerint ugyanis január elsejétől az őstermelők is biztosítottakká, azaz teljes körű társadalombiztosítási ellátásra jogosultakká váltak. Az őstermelők a járulékokat elektronikus úton, a 07085-ös bevalláson vallhatják be a negyedévet követő hónap tizenkettedikéig. Azaz először most áprilisban kell ezt megtenniük. Szintén ez a határideje a befizetéseknek is.

Az érintetteknek a jelenleg havi 65 500 forintos minimálbér után kell 29 százalék munkáltatói társadalombiztosítási járulékot, 7 százalék egyéni egészségbiztosítási, illetve 8,5 százalék nyugdíjjárulékot fizetniük. Amennyiben az őstermelői tevékenységből származó éves bevétel nem haladja meg a hétmillió forintot, akkor ennek a bevételnek a 20 százaléka a járulékalap, amely után 8,5 százalék nyugdíj-biztosítási járulékot és 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetni.

Április elsejétől a nagykorú eltartottak is csak akkor jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra, ha egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnek. Ez azért is különösen fontos, mert vasárnap óta az orvosok a taj-szám alapján ellenőrzik, hogy van-e a betegeknek érvényes betegbiztosításuk. Az eddig a hozzátartozóik révén biztosított eltartottaknak májusban először havonta a minimálbér 9 százalékának megfelelő szolgáltatási járulékot kell fizetniük.

Ezt a terhet más is átvállalhatja tőlük. Van mód a járulék csökkentésére, ha az érintettek az önkormányzatnál igazolják, hogy az adott háztartásban az egy főre jutó jövedelem kisebb a minimálbérnél. Az eltartottak egészségügyi szolgáltatási járulékát is az adóhatóságnak kell bevallani és megfizetni. Ugyanitt kell bejelenteni az újabb eltartottakat vagy a jogviszony megszűnését is. Az adóhatóság az idei évben kiemelt hangsúlyt fektet a járulékfizetési és egészséghozzájárulás-fizetési kötelezettség ellenőrzésére.

Hárommilliárdos járulékeltitkolás – hatvanezer adóhatósági ellenőrzés

Összesen 2,8 milliárd forint járulékot nem fizettek be az erre kötelezettek az első negyedévben – közölte tegnap Hajdu Miklósné, az APEH ellenőrzési főosztályvezetője. Ez az összeg 46 százalékkal magasabb a tavalyi év első három hónapjában tapasztaltnál. Az adóhivatal az első negyedévben elvégzett 14700 vizsgálattal derítette fel a csaknem hárommilliárdos különbözetet. Egy év alatt megközelítően hatvanezer célzott ellenőrzést tervez az APEH. A vizsgálatok érintik azokat a munkáltatókat, amelyek jelezték, hogy a minimum járulékalapnál kisebb összeg után fizetik a közterhet alkalmazottaik után. Esetükben elsősorban azt ellenőrzik, hogy a kifizetett jövedelmek valóban nem érik-e el a 131 ezer forintot, vagyis a minimálbér kétszeresét. Ebben az évben már több mint 1,6 millióan jelentették be, hogy a tényleges járulékalapjuk alacsonyabb az elvártnál. 340 célzott vizsgálat zárult le, minden negyedik esetben derült fény szabálytalanságra: átlag egymillió forint volt a bevallott és az eltitkolt járulékalap közötti különbség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!