Hírek

2007.04.18. 06:00

Változó biztosítási szabályok

Júliustól a biztosító társaságok is kérhetnek egymástól kártörténeti igazolást az új ügyfeleik által korábban okozott károkról – derül ki a parlament elé terjesztett törvénymódosítási javaslatból.

Tóth Marcella

A jövőben nem kell az ügyfeleknek kártörténeti igazolás után rohangálniuk, ha új társasághoz viszik át a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat. Ez már az idei év júliusától így lehet, ha a parlament elfogadja a Pénzügyminisztérium által beterjesztett törvénymódosítási javaslatot.

Továbbra is megmarad az a lehetőség, hogy az ügyfelek kérjenek a régi biztosítójuktól a bónusz-fokozatot igazoló kártörténeti igazolást, ha társaságot kívánnak váltani. Változás lenne ugyanakkor, hogy a dokumentumot tizenöt napon belül kötelező lenne kiadniuk a társaságoknak. Jelentősen megkönnyítené viszont az autósok helyzetét, hogy – ha nem kívánnak az igazolás beszerzésével vesződni – a biztosítók is elkérhetnék egymástól az új ügyfeleik kártörténetére vonatkozó adatokat, amelyeket szintén tizenöt nap alatt kellene kiadni. Eddig nem volt arra lehetőség, hogy a társaságok egymástól szerezzék be az ügyfeleik bónusz-malusz besorolását – magyarázta érdeklődésünkre Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) főtitkára.

Nem lankad a biztosítóváltási kedv

A Mabisz nem készített hivatalos összesítést a tavaly év végi biztosító-váltásokról – állította érdeklődésünkre Trunkó Barnabás. A Népszabadság ellenben éppen a szövetség nem nyilvános adataira hivatkozva tett közzé információkat, amelyeket biztosítási szakértők kérdésünkre helytállónak ítéltek meg. Eszerint a bonyolult eljárás ellenére a múlt év végén több mint 480 ezer autós mondta fel a szerződését, és kötött újat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ennyien váltottak társaságot. Arra is van példa ugyanis, hogy valaki felmondja egy biztosítónál a szerződését, majd ugyanott köt újat.

A változás némiképp leegyszerűsítheti a most még kissé nehézkes folyamatot. Jelenleg ugyanis ez úgy működik, hogyha valaki biztosítót vált, annak november elseje és harmincadika között írásban kell felmondania a szerződését a mostani biztosítójánál. Mégpedig úgy, hogy ez legkésőbb 2006. december elsejéig meg is érkezzen a társasághoz. Az új kötelezőt pedig december 31-ig kell megkötni. A bónusz fokozatot igazoló kártörténeti igazolást kilencven napon belül, legkésőbb 2007. március 31-ig kell eljuttatni az új biztosítóhoz. A kilencven nap lejárta után a biztosító kártörténeti igazolás híján köteles az ügyfelet a legmagasabb díjat fizető M4 kategóriába sorolni. Az igazolás utólagos bemutatásával azonban visszamenőlegesen lehetséges a besorolást a bónuszigazolásnak megfelelően módosítani.

Ugyanakkor évről évre felvetődik a kérdés, hogy szükséges-e egyáltalán a kötelező biztosítási kampány. A mintegy 3,6 millió kötelező biztosítási szerződéssel rendelkező autósnak így lényegében egy hónapja van arra, hogy megismerje a biztosítók ajánlatait. Mestyán András, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége Gépjármű-biztosítási szekciójának elnöke szerint, ha megszűnne a kötelező kampány, akkor az az autósoknak éppen azért lenne előnyös, mert több idejük lenne tanulmányozni a biztosítók tarifáit, s dönteni egy esetleges váltásról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!