Hírek

2007.04.13. 16:11

Visszaszorítaná a kormány a cégek közötti körbetartozást

A körbetartozás nagysága kétszázmilliárd forintra becsülhető a magyar gazdaságban

T. M.

Kormányzati felkérésre jött létre az a tárcaközi munkacsoport, amely elvégezte a tartozási láncolatok felszámolását célzó törvénycsomaggal kapcsolatos társadalmi és szakmai egyeztetéseket. A körbetartozás nagysága kétszázmilliárd forintra becsülhető a magyar gazdaságban.
A kormányzati előterjesztés tervezetének egyik eleme szerint az egyéni vállalkozók egyéni céggé alakulhatnának a jövőben. Az elképzelések szerint a természetes személy vállalkozó és az egyéni cég vagyona elválik majd egymástól. Így az egyéni, családi vállalkozók átláthatóbb, kiszámíthatóbb feltételek mellett működhetnek, s ezáltal csökkenhet a körbetartozás kialakulásának a veszélye is.

A munkacsoport szerint az is segítene a körbetartozások felszámolásában, ha az üzleti élet szereplői naprakész és megbízható információkkal rendelkeznének egymásról. Ezért meg kell teremteni annak jogi és informatikai feltételeit is, hogy a vállalkozások üzleti döntéseket befolyásoló adatait elektronikus úton, bárki megismerhesse.

A gazdasági versenyképességet akadályozó előírások fokozatos felszámolására jött létre a gazdasági tárca koordinációjában az „üzletre hangolva” program. Ennek keretében megvizsgálják az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítását is. Erre azért is szükség van, hogy az áfa-visszaigénylés kapcsán érdemi szankciója legyen annak, ha az adóhatóság nem határoz a törvényben előírt határidőn belül. A munkacsoportban felmerült az is, hogy a számlát befogadó szervezet csak azt követően vehesse figyelembe és vonhassa le a számla áfatartalmát, miután kiegyenlítette annak ellenértékét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!