Hírek

2007.06.20. 15:54

Egymásra mutogatnak a pártok Gripen-ügyben

Egymás felelősségét vizsgálná a jobb- és a baloldal a Gripen vadászrepülők beszerzésével kapcsolatban felmerült kérdésekben.

T. G.

A gépek beszerzéséről az amerikai F-16-osok ellenében az Orbán-kormány 2001-ben döntött – a jelenlegi kormányoldal szerint azóta sem tisztázott módon. Az ellenzék viszont azt állítja, 2003-ban a Medgyessy Péter vezette MSZP-SZDSZ kabinet Magyarországra nézve előnytelenül módosította a szerződéseket.

Szilvásy György kancelláriaminiszter szerdán levélben közölte Simicskó Istvánnal, a nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnökével: megtette az intézkedéseket, hogy a testület megkaphassa a 2001. évi Gripen bérleti szerződés dokumentációját, hozzátéve: a kormány vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az ügyben.

„A kormány nagy bajban van a Gripen-ügy miatt, ezért a vizsgálóbizottság felállításával a figyelmet akarja elterelni” –  reagált erre Simicskó István. A politikus szerint a beszerzés a Medgyessy-kabinet szerződésmódosítása miatt kétszer annyiba kerül az országnak, mint eredetileg.

Egy svéd tévériportból kiderült: mintegy nyolcmillió dolláros jutalékra tehetett szert Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletember a vadászgépbeszerzésekkel kapcsolatos közvetítői tevékenységével. Magyarország több mint 210 milliárd forintért lízingel Svédországtól 14 Gripen-t, amelyek tíz év után magyar tulajdonba.

Ezek is érdekelhetik