Hírek

2007.06.24. 10:15

Imádjuk Fortunát táncba hívni

A volt szocialista országok közül mi költjük a legtöbb pénzt szerencsejátékokra

BAMA

Játékos kedvű nép a magyar: a volt szocialista országok közül mi költjük a legtöbb pénzt szerencsejátékokra. Egy 2004-es adat szerint minden hazánkfia átlagosan 44,4 eurót, azaz 11 ezer forintot dobott Fortuna perselyébe. Még a második helyezett csehek is ennek az összegnek csupán alig a felét hajlandóak feláldozni a nagy nyeremény oltárán. Tavaly rekordot ért el a Szerencsejáték Zrt. bevétele: 141 milliárd forintot könyvelhettek el.

Bár a közkeletű vélekedés szerint sokan nem is kedvtelésből, hanem „véresen komolyan”, egy jobb élet reményében játszanak, Somorai László, a Szerencsejáték Zrt. marketingigazgatója cáfolta, hogy a rosszabb életszínvonal hergelné a játékkedvet. „Ha az embereknek jobban megy a soruk, többet költenek fogadásokra, ha viszont csökken a családi büdzsé kerete, a szerencsejátékokra is kevesebb pénz jut – mondta.

Arra a felvetésre, hogy akkor a megszorításoktól hangos tavalyi év miért hozott rekordbevételt, Somorai azt felelte: a nagy nyeremények mindig pozitív irányban befolyásolják a játékkedvet. Tavaly a legnépszerűbb játéknak számító ötös lottón háromszor is egymilliárd forint fölé kúszott a halmozódás, a futball világbajnokság is jótékonyan hatott a sportfogadók költekezési kedvére.

Azt, hogy a magyarok szívesebben költenek szerencsejátékokra, mint a többi, volt szocialista országok lakói, a hagyományok is magyarázzák. A térségben nálunk lehetett először fogadni: 1947-ben indult a totó, tíz évvel később pedig az ötös lottó. Manapság is a számhúzások vezetik a toplistát: minden fogadásra költött 1000 forintból 650-ért valamilyen lottószelvényt vásárolunk.

Nálunk a szerencsejáték állami monopólium, ez azonban nem jelenti azt, hogy idővel ne jelennenének meg más országokból származó nyerési lehetőségek is a piacon. Az Európai Bizottság nemrég felszólította hazánkat, hogy tegye lehetővé más fogadásszervezők színre lépését is. Ám az Európai Állami Lottó- és Totótársaságok Szövetségének tagjai a nemzeti monopólium hívei, s tartják is magukat ahhoz, hogy egymás piacára nem mennek. Ezt a magyar cég is komolyan veszi: a hazai több milliárdos lottónyeremény-halmozódás idején buszokkal jöttek át fogadni Szlovákiából, hivatalos hírverés külföldön nem volt.

Ettől függetlenül a konkurencia már itt van a kapuk előtt: internetes sportfogadás a neve. Ráadásul, míg az állami lottótársaságok működését számos adózási és egyéb előírás határozza meg, itt ezeket nem veszik figyelembe.

Ezek is érdekelhetik