Hírek

2007.06.05. 17:02

Majtényit támogatta a parlamenti bizottság

A kormánypárti képviselők többségi szavazatával támogatta Majtényi László ombudsmanná választását keddi budapesti ülésén a parlament alkotmányügyi bizottsága.

BAMA

A volt adatvédelmi biztos a meghallgatást követően azt mondta, hogy továbbra is bízik a megválasztásában, annak ellenére, hogy korábban a Fidesz és a KDNP azt közölte, nem tartja pártatlannak, ezért nem támogatja jelölését az állampolgári jogok országgyűlési biztosának. Majtényi László ugyanakkor kritikával illette az ombudsmanokat, mert az őszi tüntetések idején „nem álltak a feladataik magaslatán és nem foglalkoztak ezzel az üggyel". A rendőrség szerepéről szólva az ombudsmanjelölt azt mondta: „nagy bizonyossággal állíthatjuk, hogy a tüntetések folyományaként a rendőrségi fogdákban jogellenes bántalmazások is történtek".

Majtényi László álláspontja szerint az ombudsmannak vagy munkatársainak akkor meg kellett volna jelennie a fogdákban és a kihallgatásokon. Ekkor a kormánypártok „nagyon haragosak lettek volna”, de mostanra a „játszma mindenki számára pozitív végkifejlettel zárult volna” - tette hozzá. Mint elmondta, megválasztása esetén a „totális intézményeket”, így például a rendőri szerveket megfelelően ellenőrizné. Az ombudsmannak ugyan pártatlannak kell lennie, de „nem teljesen középen áll a rendőr és az állampolgár vitájában" – határozta meg a biztos szerepét.

Ezek is érdekelhetik