Hírek

2007.06.04. 00:03

Wolfowitz példája

Mint ismert, Paul Wolfowitz azért volt kénytelen távozni a Világbank éléről, mert közbenjárt a szintén ott dolgozó barátnője fizetésének megemeléséért. Nos, jó lenne, ha ez az eset itthon is példaként szolgálna.

Stanga István

Bencze József, az új országos rendőrfőkapitány egy internetes újságnak adott interjújában elismerte, hogy még előző munkahelyén, azaz vám- és pénzügyőrségi vezetőként több alkalommal is jutalmazta barátnőjét, aki egyben a beosztottja is volt. Bencze szerint ezek sohasem rendkívüli jutalmak voltak, s minden esetben szakmai szempontok játszottak szerepet az odaítélésükben. Hozzátette azt is, hogy – amint komolyabbra fordult a kapcsolatuk – barátnője távozott a közös munkahelyről. Emellett megemlítette: a rendőrségnél tervezi egy etikai kódex megalkotását, amely az ilyen eseteket is szabályozná. (Hogy mondjuk miért nem készült egy ilyen a VPOP-nál, arra nem tért ki.)

Ugye, ismert a mondás, miszerint nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Meg hát egy olyan testület vezetője, mint amilyen a pénzügyőrség vagy éppen a rendőrség, korántsem engedhet meg magának annyit, mint esetleg más. Az ő esetében jóval szigorúbbak az íratlan szabályok (is), tőle mindenki jobban megköveteli a makulátlan tisztaságot. Különösen most, amikor ennyire megrendült a rendőrség iránti bizalom. 

Megértem azt is, hogy a tábornok úgy látja, semmi főbenjáró nem történt (és amiről tudunk, az valóban nem szokatlan), ám ennyire azért nem egyszerű a helyzet. Gondoljunk csak mondjuk Paul Wolfowitz esetére... A Világbank elnöke hosszas huzavona után azért kényszerült távozni a szervezet éléről, mert személyesen járt közbe azért, hogy az ugyancsak ott dolgozó barátnőjének megemeljék a fizetését. S aligha hivatkozhatott arra, hogy mindezt szakmai alapon tette. (Azt már tényleg csak zárójelben jegyzem meg, hogy amikor Wolfowitz bukott, még a nője is kirúgta.)

Szóval azt gondolom, bizonyára nagy hasznát veszik majd a magyar rendőrök annak az etikai kódexnek, de szerintem semmilyen kódex nem ér fel a parancsnoki példamutatással. Mert ha a beosztottak azt látják, hogy elöljáróik számára mindennél fontosabb a tisztesség, náluk is ez lesz az uralkodó szemlélet. Ha meg nem, nincs az a drákói szigor, amely eredményre vezetne.

A közelmúlt botrányai nyomán manapság mindenki egyetért abban, hogy minél gyorsabban ki kell alakítani egy erős, szakmailag jól felkészült rendőrséget, amely (s ez talán az egyik legfontosabb) erkölcsileg stabil alapokon áll. Utóbbi csakis akkor sikerülhet, ha semmiféle engedményt sem teszünk, ha nem próbálunk szemet húnyni az úgymond „kis bűnök” fölött. Ha valahol, hát itt tényleg a zéró tolerancia szükséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!