Hírek

2007.07.10. 17:00

A Mol hallani sem akar osztrák tulajdonosról

A Mol vezetői kedden igyekeztek még a látszatát is elkerülni annak, hogy esetleg megijedtek volna az OMV felvásárlási szándéka láttán. A vezérkar először állt a nyilvánosság elé egy sajtóbeszélgetésen, és diplomatikus üzenetekkel hozta a nyilvánosság tudomására: hallani sem akar egy esetleges osztrák többségi tulajdonosról.

Ú. M.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató nem minősítette az OMV lépéseit (az osztrák társaság tízről tizennyolc százalékra emelte tulajdonrészét a magyar multiban), de idézte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, aki ellenséges kivásárlási szándékról beszélt. Hernádi szerint a Mol jól van, partnerekre az egyes üzletágakban szüksége van, de fúzióra egy hozzá hasonló karakterű céggel nincs. Hernádi ezzel Veres János pénzügyminiszter nyilatkozatára is reagált. Veres vasárnap a köztelevízióban úgy fogalmazott: az osztrák felvásárlást nem támogatja, de kölcsönös megegyezés alapján egy fúziót a két cég között nem zár ki.

Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója úgy fogalmazott, sem egy felvásárlás, sem egy fúzió nem növelné a két vállalat hatékonyságát, és nem szolgálná a versenyt, hiszen a régióban több piacon akár teljesen lefednék az olajipar ágait. A vállalat vezetői az 1999-ben elkezdett stratégia folytatása mellett tették le a voksot, és mint mondták, ez önállóan is lehetséges. A konszolidációnak nevezett politika a szlovák Slovnaft, majd a horvát INA egy részének megvásárlásával teljesedett ki.

Azt elismerte Hernádi és Mosonyi, hogy az OMV június 25-ei bejelentése az újabb nyolc százalék megszerzéséről meglepetésként érte őket, de mint mondták, a részvény-visszavásárlási akciót ettől függetlenül három nappal korábban döntötték el. A Mol vezetése a cég saját részvényeinek visszavásárlásával és részvénykölcsönadási akciókkal érte el, hogy szavazati súlya megmaradjon.

Ezek is érdekelhetik