Hírek

2007.07.23. 18:54

Eszköz híján nehéz oltani

Eddig szerencséje volt az országnak, hogy könnyen megközelíthető helyeken csaptak fel a lángok. A tűzoltók ugyanis mindössze 4-5 speciális erdőtüzes járművel rendelkeznek.

Vég Márton-Weszelovits Dániel

„Az első becslések szerint eddig 488 millió forint többletköltséget okozott a nyolc napja tartó harmadfokú hőségriasztás. A legtöbb pluszkiadása várhatóan a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak, illetve a tűzoltóságoknak lesz” – jelentette be tegnap délelőtt Daróczi Dávid. A kormányszóvivő hozzátette: az összegek egyelőre becslésen alapulnak. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy délutánra országszerte visszagyulladnak a vasárnap éjjelre eloltott erdőtüzek. Így a félmilliárd forintos többletköltség még garantáltan növekedni fog.

„A vasárnapi ötszáz után tegnap mintegy kétszáz kisebb-nagyobb szabadtéri tűzhöz kellet kivonulniuk a tűzoltóknak. A Pest megyei Inárcsnál a szél továbbfújta a parazsat, ezért ismét lángra kapott az erdő az M5-ös autópálya két oldalán. A füst ezúttal nem zavarta a forgalmat” – mondta lapunknak Dobson Tibor. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hozzátette: jelentős kiterjedésű erdőtűz volt a Bakonyalján és a Pilisben is. Emlékeztetett arra, hogy már egy hónapja tűzgyújtási tilalom van az országban, ennek ellenére többnyire szemét-, avar- és tarlóégetés okozta a tüzeket. Több esetnél nem zárható ki a szándékos gyújtogatás gyanúja sem.

Az elmúlt tíz évben nem volt egyszerre ennyi erdőtűz az országban. Így joggal merülhet fel a kétely: a lakástüzekhez szokott tűzoltók vajon sikerrel birkózhatnak-e meg a kánikula miatt elszaporodott erdőtüzekkel. „Az országban mindössze 4-5 darab speciális erdőtüzes gépjárműről tudok. Ez valóban nem sok, de folyamatosak a beszerzésekre kiírt pályázatok” – mondta lapunknak Rajnai Zsolt. A Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetségének elnöke hozzátette: a jármű attól speciális, hogy terepjáró képessége jobb, mint a hagyományos vonulós kocsiknak. Így szükség esetén nehezebben megközelíthető helyekre is fel tud jutni.

Ha a jövőben is a mostanihoz hasonló „erdőtüzes” nyarakra kell felkészülni, akkor jó tudni, hogy Magyarországon jelenleg mintegy nyolcezer hivatásos tűzoltó van állományban. Ebből a létszámból ténylegesen 6500-an vesznek részt mentési munkákban, a többiek irodai munkát végeznek. A lánglovagok 112 tűzoltóságon teljesítenek szolgálatot, ebből 95-nek van vonulós egysége is. Tehát a napi 200-500 erdőtüzes esethez ennyi helyről érkezhet segítség.

A helyzet július 1-je előtt még rosszabb volt, ugyanis akkor állt szolgálatba ötszáz új tűzoltó. Így a tűzoltók heti munkaideje heti 54 óráról 48-ra csökkenhet jövő év végére. Ha minden az ígéretek szerint alakul, akkor 2008-ban újabb félezer ember kiképzése fejeződik be. Azt pedig döntse el mindenki maga, hogy a 2010-ig eszközfejlesztésre és laktanya korszerűsítésre felhasználható 12 milliárd forint sok vagy kevés.

Újra fellobbant a legnagyobb budapesti erdőtűz

Még a cipő talpa is olvadásnak indul a főváros XV. kerületében, a Páskomligetben, ahol vasárnap nyolcvan hektáron pusztított tűz. Mindenfelé égett rönkök, hamu, szürkeség és füstszag. Kissé beljebb az erdőben hajléktalanok egykori szállásának maradványaira akadunk, miközben nem messze tőlünk újból felcsapnak a lángok. A száraz avaron, a tűleveleken gyorsan terjed a tűz, a fák is lángra kapnak. Hamarosan megérkeznek a tűzoltók, akiknek egyszer újra kell tölteni a víztartályt, míg végre sikerül megfékezniük a lángokat.

Az egyik tűzoltó elmondja: már többször vissza kellett jönniük, de többnyire csak kisebb kigyulladások miatt. „Ilyen nagy erdőtűz még nem volt a fővárosban, tegnap este is éjszakáig kint voltak a kollégák” – idézi fel. Bár a nagy veszély már elmúlt, amíg nem érkezik egy kiadós eső, addig számítani lehet további tüzekre, szerencsére a környékbeli lakott területek, a benzinkút és a gumigyár nincsenek veszélyben.

A kerületi alpolgármester, Gyurcsánszky Jánostól megtudjuk: a leégett terület nagy része magánterület, de különleges kártérítést igénylő, vagyoni károk nem születtek, mivel a tűzoltók megakadályozták, hogy a tűz ipari területekre terjedjen. Az erdő egyébként építési területnek van kijelölve, lakóparkot terveznek oda, így a talajrendező, előkészítő munkálatokon kívül nem terveznek helyreállítást.

Az egyik tűzoltó elmondja: már többször vissza kellett jönniük, de többnyire csak kisebb kigyulladások miatt. „Ilyen nagy erdőtűz még nem volt a fővárosban, tegnap este is éjszakáig kint voltak a kollégák” – idézi fel. Bár a nagy veszély már elmúlt, amíg nem érkezik egy kiadós eső, addig számítani lehet további tüzekre, szerencsére a környékbeli lakott területek, a benzinkút és a gumigyár nincsenek veszélyben.

A kerületi alpolgármester, Gyurcsánszky Jánostól megtudjuk: a leégett terület nagy része magánterület, de különleges kártérítést igénylő, vagyoni károk nem születtek, mivel a tűzoltók megakadályozták, hogy a tűz ipari területekre terjedjen. Az erdő egyébként építési területnek van kijelölve, lakóparkot terveznek oda, így a talajrendező, előkészítő munkálatokon kívül nem terveznek helyreállítást. -->

Ezek is érdekelhetik