Hírek

2007.07.02. 17:54

Megy a mószerolás olaj-ügyben

Tovább folyik a pártok sárdobálása abban, hogy ki érintett jobban az olaj-ügyben.

S. É.

Az MSZP szóvivője közölte, hogy Tóth Béla, a Fidesz egykori kampánymenedzsere, a Mahir volt elnöke Orbán Viktor bizalmi embere volt, ma pedig vádlott az Energol-ügyben.

Nyakó István szerint az 1990-es évek óta húzódó ügynek olyan szereplői vannak még, mint a kecskeméti maffiaperben elítélt Csüllög Zsigmond és Radnai László. „Ők voltak a megalapítói annak a cégnek, amelynek az Orbán-kormány „végnapjaiban”, a Széchenyi-tervből 175 millió forintot biztosított a Mosonmagyaróvár melletti termálfürdő  kialakítására” – mondta Nyakó.

A szocialista politikus emlékeztetett, hogy a fürdő soha nem épült meg, és a pályázaton nyertes egykori olajosok 87,5 millió forinttal „meglógtak”. „Az olajmaffiózók" ügyvédje pedig ugyanaz a Szász Attila, aki a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-ben Orbán Viktor feleségének tulajdonostársa volt, és aki a Fidesz elnökének  családi barátai közzé tartozik.

Demeter Ervin Nyakó vádjaira úgy reagált, lassan már nincs olyan epizód a rendszerváltás utáni botrányok sorában, amelyben  a miniszterelnök érintettsége így vagy úgy fel ne merülne. A fideszes honatya kijelentette, hogy Gyurcsány Ferenc 1995-től 1997-ig felügyelő bizottsági tagja, sőt saját cégén keresztül kisebbségi tulajdonosa volt a Fortus részvénytársaságnak, amely a rendőrség és a vámnyomozók látókörébe került az olajügyek akkoriban zajló nyomozása  kapcsán.

Demeter szerint az Állami Számvevőszék kifejezett rosszallása ellenére a Fortus milliárdos fűtőolaj-üzletet bonyolított le a Magyar Villamos Művekkel, akinek ekkor tanácsadója a kormányfő anyósa, Apró Piroska volt. „A Gyurcsány-cég olajügyleteiben akkor zárult le hirtelen a nyomozás, amikor a kormányfő már Medgyessy Péter miniszterelnök főtanácsadójaként tevékenykedett” – hangoztatta a fideszes honatya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!