Hírek

2007.08.18. 06:21

Megszűnik a sztrádamatrica

Feleslegesen ragasztgatjuk az autópályamatricát, ugyanis már rendszám alapján ellenőrzik, fizettünk-e az úthasználatért. Ennek ellenére csak idén mintegy 22 millió darabot rendelt még belőlük az autópályakezelő mintegy 220 millió forintért. A GKM januártól eltörölné az értelmetlenné vált plasztikragacsot.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Egy korszak véget ér – a rendelet szerint még fel kell ragasztani a matricát a szélvédőre, de a gyakorlatban ezt már a kutya sem ellenőrzi
[/caption]Nyomot hagy a szélvédőn, ráadásul teljesen értelmetlenné vált az autópálya-használatért vásárolt matrica, miután rendszámfelismerő rendszerrel ellenőrzik, valóban fizettünk-e útdíjat. Ennek ellenére a jelenleg érvényes matricarendelet alapján mindazoknak ki kell ragasztaniuk a matricát a szélvédőre, akik a benzinkutaknál vásárolják meg, és nem virtuális formában. De az előírás ellenére akkor sem számíthatunk büntetésre, ha érvényes matricánkat a hátsó zsebünkben vagy a kesztyűtartóban tároljuk.

Az autópálya-használat valódi feltétele csak annyi, hogy a benzinkútnál személyesen, vagy mobiltelefonon, telefonon vagy interneten keresztül kifizessük a díjat, és az ezáltal az elektronikus nyilvántartásba bekerülő rendszám megegyezzen az autónk vagy motorunk rendszámával. Amennyiben az előbb említett módokon, azaz virtuálisan rójuk le a díjat, nem is kapunk matricát, így már csak ezért sem ragaszthatjuk a kocsi ablakára.

Ezekben az esetekben az ellenőrzéskor esetleg felmerülő viták elkerülése végett a vásárlást igazoló válasz e-mailt vagy válasz sms-t kell megőriznünk, hagyományos vásárlásnál pedig a kapott matrica hátlapját és az igazoló bizonylatot - kaptuk a tájékoztatást az Állami Autópályakezelő Zrt. kommunikációs osztályától. Közlésük szerint a matricákat azért kötelező továbbra is a kocsi ablakára rakni, mert a most még használatos vizuális ellenőrzéseknél szükség van arra, hogy látható legyen.

A sztrádákra való behajtási jog mobiltelefonos kiváltásával és a rendszámfelismerő rendszerrel teljesen feleslegessé és értelmetlenné vált matricákból idén még 22 millió darabot vásárol az autópályakezelő nagyjából 10 forintos egységáron - a hagyományos vásárlóknak. Az elmúlt években évente egyébként 150-250 millió forintot költöttek erre. A helyzet azonban rövidesen megváltozhat: a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) jelenleg is dolgozik az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról szóló rendelet módosításán. A tervek szerint 2008. január 1-től megszűnik a szélvédőre felragasztható matrica - tájékoztatta lapunkat a szaktárca kommunikációs főosztálya.

Jövőre tehát százmilliókat is spórolhat az autópályakezelő a matricák beszerzésén, az autósok meg megszabadulnak a szélvédőn nyomot hagyó ragacsoktól. Az úthasználat azonban emiatt valószínűleg jövőre sem lesz olcsóbb, az autópályakezelő szerint ugyanis nincs értelme 10 forinttal, azaz egy matrica költségével csökkenteni a díjat. Jövőre egyébként más változás is lesz az autópályasználattal kapcsolatban: a tervek szerint 2008 folyamán léphet életbe a tehergépjárművek számára a megtett úttal arányos elektronikus útdíjfizetési rendszer. A személyautóknál azonban egy darabig még marad az átalánydíjas megoldás.

Már SMS-ben, vagy a világhálón is be lehet fizetni a sztrádadíjat

A hagyományos benzinkutas vásárlás mellett mobiltelefonon, vezetékes telefonon és interneten keresztül is kifizethetjük az autópályahasználat díját. A három mobilszolgáltató ügyfelei négynapos autós matrica mellett a motoros, a heti és a havi autópálya-matricát is beszerezhetik SMS-ben. A mobilos matricavásárlás során a gépjármű rendszámát és a matrica kódját (D1 a négynapos matrica kódja) kell elküldenünk SMS-ben. Ezután a felhasználó SMS-ben a vásárlás megerősítésére irányuló kérdést kap, amelyet válaszüzenetben kell jóváhagynia, és ezt követően válik érvényessé a vásárlás. A fizetést visszaigazoló SMS-t meg kell őrizni.

Interneten keresztül a www.autopalyamatrica.hu oldalon szerezhetjük be a virtuális matricát, a szolgáltatás igénybevételéhez nincs szükség semmilyen külön egyenleg feltöltésére. A weblapon meg kell adni a gépjármű rendszámát, a kívánt matrica típusát, és az érvényesség kezdetét. Ezután egy biztonságos internetes vásárlásra létrehozott fizetési felületén bankkártyával fizethetjük ki a webmatrica ellenértékét. Az autópályakezelő adatai szerint egyébként az idei első félévben értékesített körülbelül 7 millió matrica 7 százalékát értékesítették elektronikus úton.

Interneten keresztül a www.autopalyamatrica.hu oldalon szerezhetjük be a virtuális matricát, a szolgáltatás igénybevételéhez nincs szükség semmilyen külön egyenleg feltöltésére. A weblapon meg kell adni a gépjármű rendszámát, a kívánt matrica típusát, és az érvényesség kezdetét. Ezután egy biztonságos internetes vásárlásra létrehozott fizetési felületén bankkártyával fizethetjük ki a webmatrica ellenértékét. Az autópályakezelő adatai szerint egyébként az idei első félévben értékesített körülbelül 7 millió matrica 7 százalékát értékesítették elektronikus úton. Egy korszak véget ér – a rendelet szerint még fel kell ragasztani a matricát a szélvédőre, de a gyakorlatban ezt már a kutya sem ellenőrzi -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!