Hírek

2007.08.05. 08:18

Mentik a cigányzenét az utókornak

Kevesebb a rádióban a cigányzene, Bangó Margit szerint egyre sanyarúbb a roma muzsikusok sora. A 100 tagú cigányzenekar azonban nem kesereg, az újabb cigánykarnevál után közös koncertet szerveznek Elton John-nal és a Gipsy Kings-szel.

Takács Zoltán

Miközben sokan a magyar cigányzene végső agóniájáról beszélnek, újra forr a levegő a 100 Tagú Cigányzenekar körül. Nemrég érkeztek haza arról a háromhetes francia turnéról, ahol a sajtóhírek szerint egy privát partin közös produkcióban léptek színpadra Shakirával, a Grammy-díjas kolumbiai énekesnővel és a Gipsy Kings együttessel. Buffó Rigó Sándor, a zenekar művészeti vezetője szerint a hír csak félig igaz, mert nem együtt, hanem egymást követően léptek színre, de tervbe vették a világsztárokkal közös koncerteket.

„Mi voltunk a fő attrakció az esten, ahol a tűzijáték közben a Karib-tenger kalózainak átiratát adtuk elő. Ezúttal ugyan nem együtt zenéltünk a Gipsy Kinggel, de szervezünk egy közös koncertet, amelyen Elton John is fellépne. Ám amíg a tárgyalások folynak, addig a szeptember 9-ére Monte Carlóba tervezett előadás repertoárja is titok" – tette hozzá.    

Bangó Margit, a tavaly Kossuth-díjat kapott nótaénekes szerint külföldön valóban elismerik a képzett magyar roma muzsikusokat, de itthon semmibe veszik őket. „A cigányzene az ország nemzeti kincse, ám sokan megpróbálják elfojtani, elnyomni" - mondta. A nótaénekes úgy látja, hogy a Magyar Rádió idei műsorstruktúra-váltásának következtében a fő adókról teljesen eltűntek a nótaműsorok. A cigánynóta királynője szerint a médiának óriási a szerepe a „cigányzene életében", abban, hogy a fiatalok megismerjék ezt a műfajt. Bangó Margit úgy véli: miután a Petőfi Rádióban „megszűnt" a cigányzene, a műfaj csupán egyetlen adón, a szűk hallgatói réteghez szóló Rádió C-n hallható.

„Ez egy nemzeti kincs, ez egy kulturális örökség. Nagyon-nagyon fontos, hogy az utókornak megmentsük" - hangsúlyozta, hozzátéve: ha mindenhol érték ez a műfaj és sikert arat még olyan országokban is, mint például Japán, ahol ez a kultúra ismeretlen, akkor a magyar fiatalokkal is meg lehet szerettetni.

Buffó Rigó Sándor szerint a magyar fiatalok egy része már most szereti a műfajt, hiszen mint mondta: a legutóbbi debreceni virágkarneválon fiatalok ezrei előtt arattak zajos sikert. Meg is jegyezte a főszervező, hogy amióta a világ világ, ilyet még nem látott. Ezt a sikert tegnap este a margitszigeti Cigánykarneválon volt alkalmuk meg is ismételni. A fesztivál „pikantériájának" a Megasztár két énekesének, Caramelnek és Gáspár Lacinak a fellépése ígérkezett, akik a 100 Tagú Cigányzenekarral is vállaltak egy-egy dalt. De a fellépők között volt még Bangó Margit mellett Boross Lajos, a banda örökös tiszteletbeli prímása, valamint Ökrös Oszkár cimbalomvirtuóz is.

Buffó Rigó Sándor, aki a zenekaralapító prímás, Berki László halála után, 1997-ben talpraállította a zenekart, bevallotta: hosszú ideje zavarja, hogy a jó hírek helyett inkább a zenekar imidzsét romboló pletykák kapnak szárnyra. Elmondta, hogy minden ellenkező híreszteléssel ellentétben amikor csak tehetik, valóban 100-an állnak színpadra, s nem spórolnak a hangszereseken. „Tény, hogy van olyan fellépésünk, amikor a befogadóképesség vagy a költségek miatt csak hetvenen zenélünk, de a legtöbb helyen százan játszanak a 100 Tagú Cigányzenekar 148 hivatalosan foglalkoztatott tagjából" - mondta.

Arról azonban csak szűkszavúan beszélt, hogy zenekar kábítószerügybe keveredett és több mint három évnyi börtönre ítélt tehetséges prímását, ifjabb Járóka Antal Sándort év végén esedékes szabadulása után visszaveszik-e az elitcsapatba. Mint mondta: félti a zenekar hírnevét, de ha hosszabb ideig tiszta marad a börtöncellában megtért muzsikus, akkor megint vonót ragadhat és újra részese lehet a 100 Tagú Cigányzenekar sikereinek. 

Húsz év mérlege: Guiness Rekord, 21 lemez és 57 kitüntetés

1985. november 2-án  jött létre a zenekar az 1984-es Vonópárbaj győzteseiből, a főváros különböző együtteseiből - Állami Népi Együttes, BM Duna Művészegyüttes, Honvéd Művészegyüttes, Budapest Tánc Együttes - a Rajkó Zenekar volt tagjaiból és az ország legjobb vendéglátós muzsikusaiból.
1986-tól napjainkig Európa, Ázsia, Amerika, Ausztrália, Új-Zéland számos városában koncerteztek. Repertoárjukban megtalálhatók Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Brahms, Sarasate, Strauss és még sok zeneszerző művei, de a jazz, a tánczene és a rockzene világában is gyakran kirándulnak.
A cigányzenekar fennállása óta 21 CD-lemez jelentetett meg, ebből 3 platina, 5 arany lemez. A zenekarban az elmúlt 20 év alatt 57 muzsikus kapott kiváló művészi elismerésként állami kitüntetést, elismerést. Berki László művészeti igazgató posztumusz Liszt-díjat és Lendvay József hegedűművész Liszt-díjat kapott.
2000-ben a zenekar bekerült a Guiness Rekordok könyvébe.
2006-ban az örökös főprímás, Boross Lajos prímáskirály, valamint a zenekar volt és jelenlegi vendég énekszólistája, Bangó Margit  Kossuth-díjat vehettek át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!