Hírek

2007.08.22. 19:02

Területvita alakult ki a koalícióban

Nem sikerült a koalíciós pártoknak megállapodniuk abban, hogy az ország területeit hogyan osszák fel az egészségpénztárak között – mondta szerdán az egészségügyi miniszter.

Bánky Bea

Horváth Ágnes hangsúlyozta: olyan megoldást keresnek, amely az SZDSZ versenyelvű és a szocialista párt területi-elvű elképzelése közötti, mindkét fél számára elfogadható kompromisszum. A liberálisok „párducmintás” elképzelése alapján azok, akik nem választanak pénztárat, háziorvosi körzetenként kerülnének egy-egy biztosítóhoz. Azaz az egy háziorvosi praxisba tartozó páciensek ugyanannak a pénztárnak az ügyfeleivé válnának. Ugyanakkor a körzetek az ország minden egyes területéről kerülnének a pénztárakhoz. Ez a szabály rákényszerítené a pénztárakat arra, hogy gondoskodjanak a biztosítót nem választó emberek ellátásáról is. Így mindenhol megszerveznék az ellátást, mindenhol lenne olyan rendelő, kórház, amely fogadná az öt-nyolc biztosító ügyfeleit. A szocialisták viszont úgy gondolják, hogy egy nagyobb területi egységnek lenne gazdája egy-egy biztosító. Horváth Ágnes hangsúlyozta, hogy a szabad demokraták szerint a betegekért folyó verseny zárt területi rendszerben sokkal kisebb.

A liberálisok eredeti modelljében az volt az egyik alapelv, hogy a biztosítottak ha elégedetlenek pénztárukkal, átléphessenek egy másikhoz. „Ez csak akkor valósulhat meg – hangsúlyozta a tárcavezető – ha lakhelyük közelében nem csak egy biztosító működik, hanem az ország minden egyes pontja egyszerre több pénztár territóriuma”. A két párt között a tárgyalt kilenc pontból nyolcban egyetértés alakult ki kedd este. Például abban, hogy a jelenlegi járulékokért járó egészségügyi ellátások köre nem szűkül. Így a pénztárak az ügyféltoborzás időszakában nem csábíthatják magukhoz reménybeli ügyfeleiket úgy, hogy járulékkedvezményt ígérnek.

A Fidesz olvasatában a legutóbbi koalíciós egyeztetésen az derült ki, hogy a kormánypártoknak „az egészségügy nem a gyógyítás, hanem a nyerészkedés terepe”. Szíjjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője úgy fogalmazott: „az MSZP-nek és az SZDSZ-nek az a legfontosabb, hogyan tegyék rá kezüket az egészségbiztosítási kassza milliárdjaira”. A reform eddigi intézkedéseire, illetve a tb-kassza pozitív mérlegére utalva megjegyezte: „a drasztikus pénzkivonás több mint kétszázmilliárd forint fölötti veszteséget okozott az egészségügyi szektornak. Megemlítette: a Fidesz egészségpolitikusai törvénymódosító javaslatokkal készülnek az őszi ülésszakra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!