Hírek

2007.09.02. 07:24

A legtöbb gyerek 12 évesen kezd cigizni

A kereskedők több mint fele a törvények ellenére is kiszolgálja a fiatalkorúakat

BAMA

Nincs sok haszna annak a törvénynek, amely nyolc éve tiltja, hogy 18 éven aluliakat dohánytermékekkel kiszolgáljanak – állítja az Országos Dohányfüstmentes Egyesület (ODE) főtitkára. Szigeti László szerint a statisztikák arról árulkodnak, hogy a fiatalok a jogszabályi tiltás ellenére is könnyedén hozzájutnak a füstölnivalóhoz. „Egy nemrég készült felmérés szerint a mai 16 éves korosztály 72 százaléka már kipróbálta a cigarettát, sőt 18 százalékuk már függőnek mondható” – mondta.

Az ODE főtitkára szerint a fiatalok függővé válását több tényező is segíti. A már említett kereskedői magatartás mellett okolható a szülők és az iskolák hozzáállása is – nem egy olyan intézmény van, ahol a kijelölt dohányzóhelyeken a diákok együtt füstölhetnek a tanárokkal. „Egy cigarettázó pedagógusnak nincs erkölcsi alapja, hogy a dohányzás káros hatásairól beszéljen – véli Szigeti László, aki felelősnek tartja a dohánygyárakat is, mivel – bármily furcsán hangzik is – túl jó minőségű termékeket gyártanak. Régebben a cigaretták émelygést, hányingert okoztak, s így sok fiatal kedvét elvették a dohányzástól. A manapság gyártott, többszörös szűrővel ellátott füstölnivalóknak nincs ilyen mellékhatásuk, így a rászokás veszélye sokkal nagyobb.”

A szakértő szerint a fiatalok körében csak úgy lehetne csökkenteni a dohányzók arányát, ha az oktatási intézményekből teljesen kitiltanák a cigarettát. Sőt, talán még az is jótékony hatással lenne, ha a cigarettát nem csak dobozban, hanem szálanként is lehetne vásároloni. Ma ugyanis az is kénytelen megvenni húsz szálat, aki nem erős dohányos, s ha a doboz már ott van a zsebben, nagyobb a csábítás a rágyújtásra.

A kereskedők több mint fele fiatalkorúakat is kiszolgál dohánytermékekkel – állítja az ellenőrzési tapasztalatok alapján Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője. Mint mondta, a boltosok többsége általában arra hivatkozik, hogy ő nem igazoltathat senkit, holott a jogszabály világosan fogalmaz: az eladó kérheti az életkor igazolását, ennek hiányában pedig megtagadhatja a kiszolgálást.

Az Országgyűlésben nyáron elfogadott törvénymódosítás éppen ezért szigorítja a kereskedőkre kiszabható büntetéseket. A pénzbüntetés mellett a jövőben akár egy évre is betilthatják a dohánytermékek és a szeszesital forgalmazását azokon a helyeken, ahol 18 éven aluliakat szolgálnak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!