Hírek

2007.09.11. 10:56

Az ikertornyokra emlékeznek az Egyesült Államokban

Idén először nem a Ground Zerónál, a leomlott régi, és egyben az épülő új Világkereskedelmi Központ alapjainál tartják a New York-i terrortámadás áldozataira emlékező hivatalos ünnepséget

mti

Az al-Kaida terrorszervezet 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadásainak hatodik évfordulójáról emlékeznek meg kedden New Yorkban és Washingtonban.

Idén először - a korábbi öt esztendő gyakorlatától eltérve - nem a Ground Zerónál, a leomlott régi, és egyben az épülő új Világkereskedelmi Központ alapjainál tartják a New York-i terrortámadás áldozataira emlékező hivatalos ünnepséget. Az építkezés miatt csak néhány száz méterrel odébb, a Broodway melletti Zucotti Parkban emlékeznek az ikertornyok összeomlásának majdnem 3000 áldozatára. Megemlékeznek a Pentagon elleni támadás áldozatairól is. New Yorkban egy perces néma csenddel tisztelegnek az áldozatok emléke előtt helyi idő szerint 8 óra 46 perckor (közép-európai idő szerint 14.46-kor) amikor az első repülőgép, az American légitársaság járata becsapódott a Világkereskedelmi Központ északi tornyába. A második gép 9.03-kor (15.03) csapódott be a déli toronyba.

A hat évvel ezelőtti szeptember 11-ei terrortámadás tanulságairól beszélt  Szekeres Imre honvédelmi miniszter és April Foley, az Egyesült  Államok budapesti nagykövete kedden, a Parlamentben megrendezett  USAID-szemináriumon.

Szekeres Imre szerint szeptember 11. minden demokratikus ország számára intő jel arra: nem abban kell bízzunk, hogy az ellenség nem fog jönni, hanem abban, hogy a felkészültünk a fogadására.

Mint mondta: 2001. óta tudjuk, hogy a terrorizmus, bár nem látjuk, de ott lappang mindennapjainkban, és nem folyamatos háborút akar vívni, hanem meglepő és a váratlan támadásokat intéz, hogy senki ne érezze magát biztonságban. Hangsúlyozta: ha a terrorizmus világméretű összefogásra törekszik, akkor leküzdéséhez nemzetközi  összefogásra van szükség, politikai, gazdasági és a katonai  értelemben egyaránt.

A honvédelmi tárca vezetője szerint a magyar katonák azért teljesítenek szolgálatot Afganisztánban, hogy nagyobb legyen a biztonság az egész világon. Emlékeztetett arra, hogy az afganisztáni magyar kontingens hat hónapra átveszi a kabuli repülőtér légirányítását, 2008. októberétől pedig a magyar katonák részt  vesznek különleges katonai műveletekben is.

April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete megköszönte a magyar kormánynak az Afganisztánban teljesített hozzájárulást. A nagykövet elérzékenyülve emlékezett vissza a hat évvel ezelőtti szeptember 11-i tragédiára, és azt mondta:

2001 tanulsága, hogy a terrorizmus ellen csak globális összefogással  lehet felvenni a harcot, Magyarország pedig megértette ezt a leckét. Az Országház Felsőházi termében rendezett tanácskozást Szili  Katalin házelnök nyitotta meg, majd felolvasták Gyurcsány Ferenc  miniszterelnök üdvözlő levelét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!