Hírek

2007.09.06. 14:34

Egy szegedi kutatócég használt fel szennyezett guargumit

Éber Sándor

„A Szegedi Gabonatermesztési Kutató (GKI) Kht. volt az a cég, amely felhasznált mintegy egytonnányi dioxinnal szennyezett guargumit” –  tudta meg Délmagyarország. a lapnak mintegy egy hónapja az intézet igazgatója, Matúz János még azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint a GKI által hasznosított guargumi nem tartalmaz dioxint. Amit ők igénybe vettek, az jóval korábbi tétel, mint amellyel kapcsolatban a szennyezettség fölmerült.

"Az adalékanyagot azonban akkora hígításban alkalmazták, hogy a késztermékekben már nem mutatható ki a mérgező anyag" - közölte Matuz János, a cég vezetője csütörtökön.

„A dioxinügy kipattanásakor azonnal felhívták a svájci beszállítót, aki jelezte, hogy a négy szennyezett szállítmányból egy sem került Magyarországra” – mondta Ács Péterné Bozóky Erika, a kht. munkatársa. Ettől függetlenül azonban külön kontrollvizsgálatot végeznek, illetve végeztetnek mindkét ügyben. Egy hónapja a nailpa megírta, hogy a kutatócég cukorbetegek részére készülő diabetikus pékárujába kerül guarliszt mint speciális állományjavító anyag. Összesen tizennyolcféle diétás terméket, pékárukat, tésztákat, kilós liszteket állít elő a Gabonatermesztő Kutató Kht.

Szigeti Sándor főállatorvos, a Csongrád Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági Igazgatóság vezetője – aki megerősítette a lap gyanúját, hogy a GKI az érintett vállalkozás – azt nyilatkozta, azért nem nevezte meg a céget, mert a visszajelzéshez képest annyira régen történt a szennyezett tételek felhasználása, hogy a GKI-t méltatlan lett volna hírbe hozni. A kérdéses tételekből készült termékekből egyébként a szegedi hatóság három mintát vett, és egyikben sem érte el a dioxin az egészségre ártalmas határértéket. A boltokban azonban zárolta a GKI összes érintett termékét, a szennyezett áruból azonban már csak hétszáz kilónyi volt a polcokon. A gabonakutató vezetője mára ígért újabb részleteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!