Hírek

2007.09.18. 06:02

Indul a béremelési csata

A munkaadói és a munkavállalói oldal képviselői is kemény csatára számítanak a jövő évi bértárgyalásokon. A szakértői felmérések átlag hat százalék alatti bruttó keresetemelést valószínűsítenek.

Dutka Noémi

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A munkavállalók 6,5-7 százalékos béremelést szeretnének
[/caption]Hamarosan ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a munkavállalói és a munkaadói érdekképviseletek, hogy egyeztessenek a jövő évi béremelésekről. A tárgyalásokon hagyományosan a szakszervezetek fogalmazzák meg a kívánságaikat a következő évi keresetemelésre, a munkaadói oldal képviselői csak annak ismeretében alakítják ki álláspontjukat.
Információink szerint a munkavállalók azzal számolnak, hogy legalább 6,5-7 százalékos bruttó béremelés lenne elfogadható. Ennyi kellene ugyanis ahhoz, hogy teljesüljön a szakszervezetek kívánsága. Vagyis legalább a konvergencia-programban a következő évre előirányzott 2,6 százalékos gazdasági növekedésnek megfelelő mértékben emelkedjenek a reálkeresetek a tervezett 3,3 százalékos infláció mellett – derül ki az MSZOSZ szakértői számításokból.
 
A kalkuláció alapja, hogy a pénzügyi tárca tervei szerint 2008-ban nem változnak a személyi jövedelemadó kulcsok, tehát továbbra is 1 millió 700 ezer forintig 18, az a fölötti jövedelmekre pedig 36 százalékos az adómérték. Ellenben összevonják az alap- és a kiegészítő adójóváírást (lásd szeptember 13-ai írásunkat).
„Csak az adó- és járulékváltozások, illetve a költségvetési törvénytervezet alapos megtárgyalása után kerülhet sor a bértárgyalásokra” – hangsúlyozta kérdésünkre Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Hozzátette: a pénzügyi tárca tervei között a vállalkozásokat kedvezőtlenül érintő javaslatok is meghúzódnak. Példaként említette, hogy jövőre már nemcsak a magánszemélyeknek, hanem a gazdasági társaságoknak is luxusadót kellene fizetniük a 100 millió forintnál értékesebb ingatlanok után.
 
Dávid Ferenc emlékeztetett arra, hogy a jövő évben még óriási terhet ró a munkáltatókra a hároméves minimálbér-megállapodás betartása is. Eszerint havi 69 ezer forintra emelkedik a legkisebb kereset, a két évnél nagyobb gyakorlattal rendelkező szakmunkásoknak pedig legalább 75900 forintot kell fizetni.
A főtitkár szerint csak a nagyobb cégek engedhetik meg maguknak a jelentős bérfejlesztést, emiatt elhúzódó vitára számít az Országos Érdekegyeztető Tanácsban.

Jelzés értékű - a legnagyobbak emelnek

Átlagosan 5,6-6 százalékos bruttó béremelést terveznek a Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. által megkérdezett vállalkozások. A tanácsadó cég 315, főként nagyobb, tőkeerős társaságot faggatott terveiről. A mintába bevont cégek több mint 300 ezer dolgozót foglalkoztatnak, így a válaszok, a levont következtetések jelzés értékűek – mutatott rá Jakabos Tünde üzletág-vezető.

A munkavállalók 6,5-7 százalékos béremelést szeretnének -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!