Hírek

2007.09.19. 09:04

Japánok és Combinók

Egyszerűen nem akartam hinni a fülemnek, amikor azt hallottam, hogy már a Combinókkal való elégedettségünk is attól függ, kormánypártiak vagy ellenzékiek vagyunk. Lám, milyen könnyen le lehet szokni az önálló gondolkodásról.

Stanga István

Nem tudom, ismerik-e azt a kísérletet, amelyet egy amerikai egyetem hallgatóinak körében végeztek el, s amelynek során azt vizsgálták, vajon az érzelmeink mennyire befolyásolják azt, ahogyan a dolgokat megítéljük. Nos, a kutatók azt kérték a diákoktól, írjanak egy dolgozatot a japánokról, arról, milyennek látják az országot, az embereket, stb. A hallgatóknak megígérték, ahogy elkészülnek a munkájukkal, elviszik őket moziba, hogy közösen megnézzék azt a hollywoodi szuperprodukciót, amit éppen akkor kezdtek el játszani a filmszínházak. A fiatalok úgy nagyjából az írásra szánt idő felénél járhattak, amikor közölték velük, sajnos, mégsem sikerült mozijegyet szerezni, úgyhogy nem kell kapkodniuk a munka befejezésével. Gondolom, már ki is találták, hogy azok a srácok és lányok, akik kezdetben happy hangulatban voltak, s csupa szépet írtak a japánokról, később – nyilván a csalódottság miatt – gyökeresen megváltoztatták a véleményüket, s ennek köszönhetően lett egy „tehetséges, szorgalmas, nagyra hivatott népből” egy olyan nemzet, amely „túlontúl agresszív, hülye szokásai vannak, és különben is, elmehet a büdös francba.”

Mindezt azért említettem, mert jól szemlélteti, hogy az érzelmeink még akkor is képesek egy pillanat alatt  kivégezni az objektivitásunkat, ha senki sem játszik rá azokra. Dehát – mint tudjuk – rájátszanak, nem utolsó sorban a politika, amely tökéletesen tisztában van azzal, hogy a választót a kényére-kedvére lehet befolyásolni, hadd ne mondjam: manipulálni. Ez nem nehéz, hiszen azok többsége – nagyon finoman szólva – nem igazán tájékozott a világ dolgait illetően. (Ennek jellemzésére szokták volt mondogatni, hogy ha tudni akarod a demokrácia elleni legfőbb érvet, beszélgess el öt percig egy átlagpolgárral.) Hogy a politika, a politikusok idehaza is milyen deformitásokat okoztak az agyakban, azt egészen döbbenetesen bizonyítja az a mostani felmérés, amely azt próbálta kideríteni, hogy az utazók mennyire elégedettek a Combinókkal. Nos, mint kiderült, a kormánypártaik zöme pozitívan nyilatkozott a villamosokról, míg az ellenzékiek többsége elmarasztalóan. Úgy hiszem, ehhez nem kell kommentár.

Persze, ha csak ilyen horderejű ügyekben tapasztalnánk ezt a végzetes megosztottságot, szembenállást, az egész szót sem érdemelne. Csakhogy hovatovább az életnek egyetlen olyan területe sincs (beleértve a családot, a munkahelyet, a sportot, és így tovább, és így tovább), ahol objektíven lennénk képesek viselkedni, ítélkezni, ne pedig azoknak az alantas indulatoknak a hatása alatt, amelyet például a pártok elvárnak tőlünk. Manapság már azoknál sem „divat” az önálló gondolkodás, akik képesek lennének az ilyesmire (sőt, egykor talán az igényük is megvolt erre), ám  akik ehelyett az álmukból felkelve is az MSZP, a Fidesz, stb. idióta pr-szövegeit szajkózzák. (És ha sokáig csinálják, még az sem kizárt, hogy egy idő után a saját meggyőződésüknek hiszik a beléjük vert „leckét”.) Így aztán az unalomig ismert „párt-tananyagok” jellemzik a  tévéket és a rádiókat éppen úgy, mint az utcákat, tereket, avagy a lapokat, az internetes fórumokat, a kommenteket, és még hosszasan sorolhatnám.

Az csak a dolgok egyik – és talán nem is a legfontosabb – oldala, hogy mindezzel lejáratjuk magunkat mások előtt (egy cseh lap éppen a minap nevezte hazánkat „Európa beteg emberének”). De mit kezdünk majd egy olyan országgal, ahol jószerivel nincsenek közös célok, csak indulatok és – vélt vagy valós – sérelmek, s amelynek lakói leszoktak arról, hogy a józan eszük szerint cselekedjenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!