Hírek

2007.09.27. 06:04

Kaphatok özvegyi nyugdíjat tíz év különélés után?

Olvasónk azt szeretné megtudni, kaphat-e özvegyi nyugdíjat elhunyt férje után. A helyzetet bonyolítja, hogy a halála előtti tizenegy évben a férfi egy másik nővel élt együtt.

BAMA

Az özvegyi nyugdíj valóban járna – ha a házaspár nem élt volna külön. Mert ez azt jelenti, hogy az életben maradt fél nem szorult rá házastársának támogatására annak életében sem. Halála nem sodorhatja tehát veszélybe a megélhetését. Márpedig az özvegyi nyugdíjat a hasonló bajok enyhítésére találták ki.

Összefoglalva: ha a házaspár egymástól különváltan élt, az özvegy az elhunyt férj után nem jogosult nyugdíjra. Ezt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál mondták el. Egyetlen esetben jár a kiegészítő juttatás ilyen helyzetben: akkor, ha az elhunyt fél tartásdíjat fizetett legalább egy éve külön élő házastársának. Ez pontosan azt jelenti, hogy az asszony támogatásra szorult. Ezt azonban bírói ítéletnek vagy közjegyzői okiratnak, azaz végrehajtható határozatnak kell bizonyítania. Tartásdíj esetén az elvált feleség szintén kaphat özvegyi nyugdíjat. Az élettárs akkor jogosult a kiegészítő juttatásra, ha a felek az elhunyt haláláig legalább tíz évig együtt éltek.

Ha az érintettnek nincs saját nyugdíja, a kiegészítés ama nyugellátás ötven százaléka, amelyet az elhunyt a halála évében kapott. Saját nyugdíj esetén az arány harminc százalék. Amennyiben az elhunyt aktív volt, a számítás alapja a keresete utáni nyugellátás összege.

A jogszabály igyekszik kivédeni a nyerészkedők garázdálkodását. Előfordulhat, hogy egy fiatal nő a magas özvegyi nyugdíj reményében megy hozzá egy gazdag idős emberhez. Ám ha az elhunyt betöltötte a hatvankettőt, és a pár nem élt együtt legalább öt évig, a haszonleső hoppon marad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!