Hírek

2007.09.26. 06:11

Ki tudja szűrni az autópálya-kezelő a bliccelőket

A matricás rendszer működése óta időről-időről szárnyra kapnak olyan információk, hogy ilyen vagy olyan módszerekkel ki lehet játszani az ellenőrzést, így ingyen vagy olcsóbban közlekedhetünk az autópályákon.

N. M.

A napokban a Népszabadságban jelent meg egy cikk, amely azt sugallja, hogy mindegy, milyen típusú matricát vásárolnak a jármű-tulajdonosok. Az írás szerint ugyanis az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. kamerás ellenőrző rendszere nem tud különbséget tenni a motorok, a személyautók és a kamionok között a rendszám alapján. Az autópálya-társaság kitérő választ adott arra a kérdésünkre, hogy a kamerás rendszer mellett valóban lehet-e bliccelni. Eszerint a fix- és mobilkamerás ellenőrzés mellett mobilcsoportos és időszakos terelésekkel is vizsgálják az ÁAK munkatársai, hogy a különféle járművek vezetői megfelelő matricával közlekednek-e. „Mindezek együttesen garantálják, hogy Magyarországon nem lehet bliccelni” – közölte a társaság.

Ezt igazolja, hogy Magyarországon Európában az egyik legalacsonyabb, 2-3 százalékos a bliccelési ráta, ami megközelítően évi 700 milliós bevételkiesést okoz. Ha a legkisebb arra utaló jelet tapasztalja az ÁAK, hogy valamelyik gépjármű-kategóriában megnövekszik az érvényes matrica nélkül közlekedők száma, tovább szigorítja az ellenőrzést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!