Hírek

2007.09.28. 17:17

Legálisan drága a zeneletöltés

Számonként akár hatszáz forintba is kerülhet, ha legálisan kíván valaki zenét vásárolni a világhálón. A drágaság oka a magas jogdíj és a fizetős sms költsége. Nagyon sokan ezért továbbra is az ingyenes, de illegális letöltés mellett döntenek.

Németh Márk

Néhány éve még akkor sem lehetett jogtiszta zenét vásárolni Magyarországon az internetről, ha nagyon akart az ember. Ekkor még egyetlen úgynevezett online zeneáruház sem létezett a magyar weben, az első ugyanis csak 2004-ben nyitotta meg a kapuit. A lehetőség most már adott, négy nagyobb hazai internetes zenebolt is várja a virtuális vásárlókat, de kígyózó sorokról még képletesen sem beszélhetünk.

A nyolcmilliárd forintosra tehető teljes magyar zeneiparnak csupán nagyjából egy százalékát teszi ki az internetes letöltés. Horváth Szabolcs, a Songo zeneáruházat működtető E-Music Kft. ügyvezetőjének becslése szerint a legális zeneletöltés piaca idén körülbelül 60-80 millió forintra tehető, és durván 400 ezer számot tölthettek le egy év alatt a muzsikakedvelő internetezők. Hozzátette: ennek akár több mint százszorosát is kitehetik csak Magyarországon az illegális honlapokról, fájlcserélő rendszerekről történő ingyenes letöltések.
„Jó hír, hogy a legális piac folyamatosan és dinamikusan nő” – nyilatkozta lapunknak Tóthmátyás Tibor, a T-Online Zeneáruházért is felelős portáligazgatója. Elmondása szerint virtuális boltjuk egy év alatt megháromszorozta a forgalmát.

A szakértők egybehangzó véleménye szerint a legális zeneletöltés széles körű elterjedését – az ingyenesen könnyen hozzáférhető tartalmak mellett – a magas ár gátolja meg. Egy zeneszámért most száz forinttól akár hétszáz forintig terjedő összeget kell kifizetni attól függően, hogy mennyire friss a dal, s milyen híres az előadója. Természetesen a világsztárok slágerlistás számai kerülnek a legtöbbe, a B-kategóriás magyar popzenékhez már száz és kétszáz forint közötti áron is hozzá lehet jutni. A fogyasztói ár egyik jelentős részét a cégvezetők szerint a magas szerzői jogdíjak jelentik, amelyek elérhetik a számonkénti hetven forintot is.

De szintén nagyban függenek az árak a fogyasztó által választott fizetési módtól is: a legnépszerűbbnek továbbra is az emeltdíjas sms számít - annak ellenére, hogy messze ez a legdrágább. A végfelhasználói ár ilyen esetekben a mobilszolgáltatók által felszámolt díj miatt így akár meg is duplázódhat (azaz egy kétszáz forintos dalért végső soron négyszázat is fizethetünk). Sms-en kívül átutalással és kártáyval is lehet a zenéért fizetni a Songo webáruházban, azonban Horváth Szabolcs szerint problémát okoz, hogy a vásárlók még mindig nem merik a bankkártyájukat használni a világhálón. A T-Online-nál legalább hatféle fizetési mód létezik, az internet előfizetőik azt is kérhetik például, hogy a havi számlájukhoz csapják hozzá a megvásárolt zenéik árát is.

A legális zeneletöltések jövőjével kapcsolatban Horváth megjegyezte, hogy körülbelül 99 forintos számonkénti árra lenne szükség ahhoz, hogy ténylegesen elterjedjen Magyarországon. Ennél többet ugyanis nem nagyon hajlandóak fizetni az emberek, főleg úgy, hogy szinte bármihez hozzáférhetnek ingyen is. Tóthmátyás Tibor szerint egy olyan megoldás lenne életképes, ha egy fix havidíjért bármennyi számot bármikor meghallgathatna a vásárló, anélkül, hogy azokat letöltené a gépére. Tulajdonképpen így mindenkinek lenne egy saját magán rádióadója, aminek műsorát saját maga szerkeszti, és bármilyen eszközén (mobiltelefon, mp3 lejátszó, számítógép) hozzáférhetne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!