Hírek

2007.09.11. 06:01

Megfordítanák az áfa fizetését

Az általános forgalmi adóval való visszaéléseket fordított áfafizetéssel szorítaná vissza az építőiparban a pénzügyi tárca. A változás várhatóan csak a cégeket érintené, a magánszemélyeket nem.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A fordított megoldásnál az eladó olyan számlát állít ki, amelyen nem tünteti fel az áfát, így a vevő csak a vételárat fizeti ki
[/caption]Várhatóan januártól az építőipar egyes területein is bevezetik a fordított áfafizetést, amelyet tavaly januártól a hulladékkereskedelemben alkalmaznak. Ezt a lépést is tartalmazza az új áfatörvény, amelyet a Pénzügyminisztérium dolgozott ki. A fordított fizetési rendtől a pénzügyi tárca azt várja, hogy bevezetésével visszaszorul az általános forgalmi adó visszaigényléséből eredő csalások száma. A fordított áfa arra utal, hogy az ellenkezője a jelenlegi gyakorlatnak – magyarázta érdeklődésünkre Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

Normál esetben az eladó kiállít egy áfás számlát a vevőnek. Utóbbi az áfás összeget fizeti meg. Az eladó a beszedett áfát átutalja az adóhatóságnak, ahonnan később egy részét vissza is igényelheti. Előfordul azonban, hogy egyes eladók visszaélnek ezzel, és a befolyt áfát nem fizetik be. A fordított megoldásnál az eladó olyan számlát állít ki, amelyen nem tünteti fel az áfát, így a vevő csak a vételárat fizeti ki. Az áfát a vevő magának számítja fel, és fizeti be a költségvetésbe. Így az áfa összege el sem jut az eladóhoz, vagyis nem fordulhat elő olyan visszaélés, hogy az eladó nem fizeti meg a vevőtől beszedett áfát. Ezáltal pedig fehéredne a gazdaság. A tervek szerint egyes építőipari tevékenységeknél – az építési, szerelési munkáknál, illetve az ingatlanhoz kapcsolódó takarításnál, karbantartásnál, bontásnál – vezetnék be a fordított áfát. Ebbe a körbe tartozna a tervek szerint az építőipari munkaerő-kölcsönzés is. Fordított áfát kell fizetniük a vállalkozásoknak ingatlan értékesítésekor, ha az egyébként áfamentes ingatlanügyleteknél választották a társaságok az áfázást.

Várhatóan a fordított verzió csak a vállalkozásokat érinti majd, mivel a magánszemélyek nem tekinthetők áfaalanynak. Igaz, az elképzelések szerint egy speciális esetben mégis áfafizetésre köteleznék a magánszemélyeket. Mégpedig akkor, ha építési telket vagy két évnél nem régebbi lakást, házat vagy üdülőt értékesítenek. De ez esetben normál áfafizetésről lenne szó, vagyis az eladónak kellene az áfa összegét beszedni és befizetnie az államhoz.

Kiterjesztik az energiadót a lakossági fogyasztásra is?

Az új adótörvény tervezete szerint januártól az energiaadó kapcsán megkülönböztetik az üzleti és a nem üzleti fogyasztókat. Az azonban még kérdéses, hogy ez utóbbi kategóriába kik tartoznak majd. Így lényegében még nem dőlt el, hogy a szolgáltatóknak akkor is energiaadót kell-e jövőre fizetniük, ha lakossági fogyasztónak értékesítenek földgázt vagy villamos energiát. Ez azért fontos, mert ez emelheti a magánszemélyek terheit.

A közterhet 2004. január elsején vezették be Magyarországon, de a szolgáltatóknak a lakosságnak értékesített energiaeladás után nem kell fizetniük az adónemet. Az energiaadó bevezetésére egy uniós irányelv kötelez, amely meghatározza az adó minimum értékét is. Ez üzleti felhasználás esetén a villamos energiánál megawattóránként 0,5 euró, míg a földgáznál gigajoulonként 0,15 euró. Lakossági fogyasztóknál az uniós minimum ennek a duplája, 1, illetve 0,3 euró. Azt azonban az egyes tagállamok dönthetik el, hogy mentesítik- e vagy sem a lakosságot a közteher alól.

A közterhet 2004. január elsején vezették be Magyarországon, de a szolgáltatóknak a lakosságnak értékesített energiaeladás után nem kell fizetniük az adónemet. Az energiaadó bevezetésére egy uniós irányelv kötelez, amely meghatározza az adó minimum értékét is. Ez üzleti felhasználás esetén a villamos energiánál megawattóránként 0,5 euró, míg a földgáznál gigajoulonként 0,15 euró. Lakossági fogyasztóknál az uniós minimum ennek a duplája, 1, illetve 0,3 euró. Azt azonban az egyes tagállamok dönthetik el, hogy mentesítik- e vagy sem a lakosságot a közteher alól. A fordított megoldásnál az eladó olyan számlát állít ki, amelyen nem tünteti fel az áfát, így a vevő csak a vételárat fizeti ki -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!