Hírek

2007.09.18. 08:47

Orvosok, bábák, anyák

Az otthonszülés szakmai kritériumainak kidolgozása terén hosszú évek óta nem történik semmi. Mindez talán nem is véletlen, hiszen olyan dologról van szó, amely – ha csak részben is – sérti az orvosok monopol helyzetét.

Stanga István

Most, hogy egy otthoni szülés a baba halálához vezetett, megint kiújult a vita az otthonszülés hívei és ellenzői között. Azért mondom, hogy „megint”, hiszen ez a polémia már vagy másfél évtizede tart, ám ennek ellenére sem sikerült megnyugtatóan rendezni a kérdést. Márpedig – ha hihetünk a számoknak – hazánkban évente mingegy 500-600 gyermek születik így, ami az összes szülésnek durván fél százaléka. Hogy sok ez vagy kevés, azt nem tudom, tény mindenesetre, hogy Európában ez a szám 1-2 százalék. Kivétel Hollandia a maga 30 százalékával, dehát ott ennek erősek a hagyományai, ráadásul nagyon komoly szakmai kritériumok alapján döntik el, kinek engedélyezik az otthonszülést.

Nos, éppen a szakmai, finanszírozási szabályok kidolgozatlansága az, ami Magyarországot jellemzi. Mert bár semmi sem tiltja, hogy valaki az otthonában adjon életet a gyermekének, hiányzik az a szakmai protokoll, ami alapján ezt vagy engedélyeznék vagy megtiltanák. Ha jól figyelem, pontosan ez a vita egyik fontos pontja, hogy tudniillik az orvosok azt mondják, egyfelől a nagy kockázatot rejtő esetekben eleve nem javasolt az otthoni szülés, másfelől pedig szerintük sohasem lehet előre megmondani, sima lesz-e egy szülés vagy sem, márpedig komplikációk felléptekor a kórházi körülmények nélkülözhetetlenek.

Az otthonszülés mellett állók (így például a Társaság a Szabadságjogokért) azzal érvelnek, hogy az Alkotmányban garantált alapvető jogok lehetőséget biztosítanak egy szülő nőnek arra, hogy eldöntse, hol és hogyan akarja világra hozni a gyermekét. Ám ez az önrendelkezési jog mégis sérül akkor, amikor az otthonszülést választó nők, sőt, az őket segítő szakemberek nem ritkán bizonyos diszkriminációknak vannak kitéve. S bár a szükséges szabályok kidolgozására szinte mindegyik egészségügyi miniszter ígéretet tett, ezekből egészen a mai napig semmi sem vált valóra. (Megjegyzem, most Horváth Ágnes mondta azt, hogy rövidesen készen lesznek ezzel a mukával.)

Mivel nem vagyok szakember, magam is azt vallom, hogy a biztonság mindennél előbb való, ugyanakkor az is meggyőződéem, javarészt az orvosoknak „köszönhető”, hogy ilyen csigalassúsággal halad ez az ügy. Az ugyanis jól belátható, hogy az otthonszülés (amelyet külföldön például kizárólag szülésznők vezetnek le) sérti az orvosok monopol helyzetét, akik így – hogy egy szociológus szavait idézzem – érdekeltek abban, hogy az egész kérdéskört misztifikálják. Mindez valahol nagyon is érthető, ám tudomásul kellene venni, hogy itt mégsem az ő, hanem a leendő anyák szempontjai az elsődlegesek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!