Hírek

2007.09.19. 18:14

Rendzavarás után csend a Kossuth téren

A kedd késő esti kisebb rendbontás után tegnap délután alig néhány tucatnyian tüntettek a Kossuth és a Szabadság téren. A rendőrség nem tiltja meg a Kossuth tériek kormányellenes tüntetéseit.

Maros László

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A rendőrség öt személyt állított elő
[/caption]Az este folyamán a rendőrség öt személyt állított elő: hármukat garázdaság vétsége miatt, egy férfinél közvetlen veszélyt okozó eszközt találtak, míg az ötödik nem tudta igazolni magát. Egyiküket sem vették őrizetbe. A rendőri akcióba egyetlen kisebb hiba csúszott, a Deák térnél három rohamrendőröket szállító autó koccant össze, amikor az egyik hirtelen fékezésre kényszerült.
A rendzavarás ellenére a rendőrség nem tiltja meg a Kossuth tériek kormányellenes tüntetéseit, mondta el tegnap Tafferner Éva. A BRFK szóvivője szerint a garázdáknak nem volt közük a Szabadság téri demonstrációhoz, amely egyébként rendben és időben ért véget. Ennek ellenére a tüntetések egyik szervezője, a Rendszerváltó Fórum úgy döntött, nem tart több rendezvényt a Kossuth téren.

Fáber Károly, a rendszerváltók vezetője szerint a jövőben inkább közintézmények és országgyűlési képviselők otthonainak blokád alá vételét tervezik. Az utóbbihoz szükséges címeket a kuruc.info portálról szerzik be, amely a múlt héten a vagyontörvényt megszavazó képviselők telefonszámait is közreadta. Tegnap három szocialista képviselő - Paizs József, Borenszki Ervin, Lombos István - jelezte, hogy azóta ismeretlenek már zaklatni próbálták őket telefonon.

Az Y-terv egyébként a szervezők előzetes bejelentései szerint a hétfőinél jóval nagyobb és radikálisabb tömegre támaszkodott volna a parlament és a minisztériumok blokád alá vételéhez. Budai Bernadett tegnap elmondta, a terv a demokrácia egészét támadja, s több büntetőjogász szerint kimeríti az államellenes bűncselekmény fogalmát. A kormányszóvivő szavaira reagálva Fáber azt állította, „a népfelség elve alapján”, állampolgári joguknak és kötelességüknek tesznek eleget a blokádok meghirdetésével és végrehajtásával, mert „így állnak ellen a hatalmat erőszakkal gyakorló kormánnyal szemben."
Lebontották tegnap a Kossuth tér zöld területei köré kedden vont kordont. A Köztársasági Őrezred saját hatáskörében döntött így. A rácsok azonban a tüntetések előtt minden alkalommal visszakerülnek, s így történt ez tegnap este is.

Éjszakai fogócska

A tömeg „Vesszen Trianon”, „Ria, ria, Hungária” „Gyertek velünk!” kiáltásokat skandálva indult a Szabadság tér elől a város forgalmasabb része felé kedden éjjel. A hangos demonstrálókhoz sok csuklyás, símaszkos, bakancsos, fiatal is csatlakozott. A csapat petárdákat és sörösüvegeket dobálva haladt, egyik-másik résztvevő elmondása szerint úticéljuk a Blaha Lujza tér volt. A menet a forgalmat akadályozva bő egy kilométert menetelt, amikor az átcsoportosított rohamrendőrök az Astoriánál megállították őket. Bár legtöbben a jelentős rendőri erő láttán szétszéledtek, egy kisebb részüket könnygázsprayikkel zavarták szét a rebiszesek.

A demonstrálók az Astoria és az Erzsébet híd között félúton, a Ferenciek terénél kezdtek újra gyülekezni, de szervezőerő hiányában csak céltalanul sétálgattak kisebb csoportokban a forgalmas út két oldalán. A tér közelében álló egyik felállványozott épületet ezalatt több tucat rohamrendőr védte, vélhetően megelőzendő, hogy a korábbi zavargásokhoz hasonlóan a fiatalok abból barikádot építhessenek. Ennek azonban nem sok esélye lett volna, ugyanis a környéken hamarosan több lett a rendőr, mint a tüntető, s az egyenruhások minden bakancsos, kopasz, vagy kapucnis fiatalt igazoltattak, adataikat felírták. Ez történt tudósítónk helyszíni jelentése szerint egy, a metróból érkező tízfős csapattal is. A furcsa közjáték azonban nem tartott sokáig, este tízre már csak az éppen csomagoló televíziósok és a közvetítőkocsi emlékeztetett arra, hogy rendőrök és tüntetők fogócskáztak a környéken.

A demonstrálók az Astoria és az Erzsébet híd között félúton, a Ferenciek terénél kezdtek újra gyülekezni, de szervezőerő hiányában csak céltalanul sétálgattak kisebb csoportokban a forgalmas út két oldalán. A tér közelében álló egyik felállványozott épületet ezalatt több tucat rohamrendőr védte, vélhetően megelőzendő, hogy a korábbi zavargásokhoz hasonlóan a fiatalok abból barikádot építhessenek. Ennek azonban nem sok esélye lett volna, ugyanis a környéken hamarosan több lett a rendőr, mint a tüntető, s az egyenruhások minden bakancsos, kopasz, vagy kapucnis fiatalt igazoltattak, adataikat felírták. Ez történt tudósítónk helyszíni jelentése szerint egy, a metróból érkező tízfős csapattal is. A furcsa közjáték azonban nem tartott sokáig, este tízre már csak az éppen csomagoló televíziósok és a közvetítőkocsi emlékeztetett arra, hogy rendőrök és tüntetők fogócskáztak a környéken. A rendőrség öt személyt állított elő -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!