Hírek

2007.09.19. 17:21

Stabil támogatást ígért a kormány a határon túliaknak

„Összesen 677 millió forintos különtámogatást kapnak a határon túli, nemzeti jelentőségű intézmények és programok. Ebből a legtöbb, 386 millió forint romániai intézményeknek jut, míg Horvátországra összesen csak 7 millió forintot szán a kormányzat.

BAMA

A különtámogatásból többletforráshoz jut a kolozsvári Sapientia Egyetem a pozsonyi Selye János Egyetem és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola is” – jelentette be tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kiss Péter kancelláriaminiszter a határon túli magyar szervezetek képviselőivel közösen Budapesten. A miniszterelnök szerint az intézkedésre azért volt szükség, hogy a határon túli magyar intézmények az anyaország költségvetésétől helyzetétől független, stabil, évről-évre biztonságosan tervezhető forrásokhoz jussanak.

Kiss Péter kiemelte: a schengeni csatlakozás kapcsán kilencpontos diplomáciai és hazai intézkedéscsomagot határozott meg a kormány. A szerdán bejelentett intézkedések mellett felhívta a figyelmet arra: a kárpátaljai és a vajdasági magyarság annyi plusztámogatást kap, amennyi pénz a vízumdíjakból befolyik.

Elmaradt magyarórák

Nem indulhat be a hivatalos magyar nyelvű oktatás a Bákó megyei csángó faluban Gajdáron az ottani polgármester, valamint a helyi iskola koordinálásával megbízott pedagógus aknamunkája miatt. Lapinformációk szerint a politikus elöljáró és a pedagógus felkereste az iskolai magyaroktatást igénylő 42 családot, és fenyegetőzésekkel fűszerezett csúsztatásokkal elérték, hogy 39 szülő visszavonja korábban benyújtott kérvényét. Emiatt magyarórák nélkül kezdődött a tanév a gajdári általános iskolában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!