Hírek

2007.09.17. 00:00

Vasárnap: zárva?

Arról, hogy a politika (közelebbről: a KDNP) minek is ugrott neki ennek a vasárnapi nyitva tartásos dolognak, fogalmam sincs. Már csak azért sem, mert – ahogy egy felmérés is mutatja – az emberek többsége nem változtatna a mai helyzeten.

Stanga István

Az az igazság, hogy a mi családunkban kifejezetten gyakori a vasárnapi bevásárlás. Ennek persze, nagyon is praktikus okai vannak: a hétköznapokkal ellentétben ilyenkor ugyanis ráérősebb az ember, jobban van ideje szétnézni, és így tovább. Hogy nem vagyunk ezzel egyedül, azt bizonyította a Medián felmérése is, amely szerint a megkérdezetteknek 37 százaléka értene egyet az üzletek vasárnapi nyitva tartásának megszüntetésével, míg 58 százalékuk kifejezetten helytelenítené azt. A közvélemény-kutató úgy látja annak, hogy hogy ki milyen választ adott a kérdésre, aligha van köze a pártálláshoz, sőt... A magukat jobboldalinak vallók között nagyobb számban akadtak a vasárnapi bevásárlásnak hívei, mint a másik táborban. (A Medián szerint ez egyébként annak tudható be, hogy az ellenzékiek között több a fiatal, akik számára természetes a hétvégi „shoppingolás”.) 

Az, hogy a Kereszténydemokrata Néppártnak milyen célja is van azzal, hogy a korlátozást szorgalmazza, nem világos. Mert, ha védeni akarják a munkavállalókat, akkor miért csak a kereskedelemben dolgozókra gondoltak? Hiszen hány és hány olyan foglalkozás van (orvos, rendőr, tűzoltó, sofőr, stb., stb.), ahol a vasárnap szintúgy nem a pihenésé. Azt sem hiszem, hogy a KDNP abban reménykedne, amit az SZDSZ állít, hogy tudniillik, ha nincs hétvégi bevásárlás, többen mennek majd templomba. Ez bonmot-nak ugyan jó, de nem gondolom, hogy valaki a Tízparancsolat alapján akarná szabályozni ezt a kérdést (Az Úr napját szenteld meg!), vagy aszerint, ahogyan azt Szent István tette ezer éve (Tehát, ha pap vagy ispán, vagy más keresztyén ember vasárnapon találna munkában valakit, akárki legyen, üzzék el a munkától. 1. § És ha ökörrel dolgozott, vegyék el ökrét és adják ételül a vár népének. 2. § Ha pedig lóval, vegyék el lovát, melyet a gazdája ökrön váltson meg, ha kedve tartja; és azon ökröt egyék meg, a mint mondtuk. 3. § Ha valakit egyéb szerszámokkal találnak, vegyék el szerszámait és ruháit, melyeket bőrén váltson meg, ha akar.)

Megjegyzem, a kereskedelemben tevékenykedőknek sem egységes a véleményük a dologról. A szakmai szövetség főtitkára szerint a kiskereskedelmi forgalom 5 százaléka esik vasárnapra (ez több százmilliárd forint), más megközelítésben pedig (ha napokra lebontjuk és elosztjuk a kiadásokat) a lakossági költések egyharmada. Ez elemzők szerint túlságosan jelentős ahhoz, hogy komolyan fontolgatni lehessen a KDNP elképzelését. Ugyanakkor vannak olyan kereskedelmi láncok, amelyek nem elleneznék ezt a javaslatot, míg mások hallani sem akarmak róla. Ez egyrészt attól függ, ki milyen forgalmat produkál vasárnaponként, másrészt meg attól – s ezt érvként fel is hozzák –, hogy a valamikori indulásnál a bevételekbe bekalkulálták-e az egész heti nyitva tartást.

Nem kizárt ugyanakkor, hogy nem a kereskedők, és még csak nem is a politika mondja majd ki az ügyben a végső szót, hanem a legilletékesebbek, azaz a vásárlók. Hiszen az Országos Választási Bizottság úgy döntött, zöld utat ad annak a kezdeményezésnek, amely népszavazás keretében döntene a dologról. A feltételes módot nem véletlenül használtam, mert elképzelhető, hogy az SZDSZ az Alkotmánybíróságnál megtámadja ezt a népszavazást, mégpedig amiatt, hogy az – mint fentebb én is említettem – indokolatlanul tesz különbséget állampolgár és állampolgár (azaz: foglalkozás és foglalkozás) között.

Igazából azt nem értem, hogy a politika, azaz a KDNP minek is ugrott neki ennek a dolognak. Vajon miért gondolják, hogy egy olyan ügy mellé kell állniuk, amelyet az emberek többsége ellenez? És egyáltalán: nincs ennél fontosabb kérdés a mai Magyarországon? 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!