Hírek

2007.09.09. 22:08

XVI. Benedek: a hetedik napot méltón ünnepeljük

A vasárnap tiszteletben tartására hívta fel a figyelmet a pápa ausztriai útjának utolsó napján, a bécsi Stephansdom előtt elmondott, szokásos vasárnapi úrangyala imájában.

Sz. B.

A szentmise keretében elhangzott hitszónoklatában az egyházfő a pihenőnap belső tartalommal való megtöltésére szólított fel. Fontosnak tartja, hogy az emberek úgy tekintsenek erre a napra, mint a spirituális elmélkedés, a szellemi feltöltődés és az Istennel való találkozás napjára. Azért van szükség erre a napra, hogy az emberek kitörjenek a mindennapok hajszájából, ahol, úgy tűnik, gyakran csak a hatalom és a pénz számít - mondta XVI. Benedek. Elítélően szólt a nyugati világban kialakult hétvégekultuszról, amely pusztán a szabadidő részeként fogja fel a vasárnapot. Mint mondta, belső tartalom híján a szabadidő üressé válik, és nem szolgál bennünket a felemelkedésben.

A pápa burkolt célzást tett a környezetvédelemre is: "a vasárnap a hála és a gyönyörködés ideje Isten alkotásában, olyan időkben, amikor ezt az alkotást sok oldalról veszélyezteti az emberi tevékenység."
Vélhetően azért is választotta ezt a témát üzenetének központi elemének, mert Ausztriában egy ideje már társadalmi vita folyik arról, hogy kinyissanak-e vasárnap is az üzletek. Az egyház ellenzi ezt az elképzelést.

Az osztrák homoszexuálisok egy héttel a pápa ausztriai látogatása előtt „Óvakodj Benedektől!” jelszóval tüntettek a látogatás ellen. Röplapokon emlékeztették a lakosságot, hogy a pápa már bíborosként is ellenezte az azonos neműek házassági és örökbefogadási szándékát. A melegek az egyházfő osztrák belpolitikába való beavatkozásától tartanak, hiszen ez ügyben már Spanyolországban és Olaszországban is erőteljes véleményének adott hangot.

Sz. B. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!