Hírek

2007.10.10. 06:09

Átverés után, bemutató előtt

Ha nem is egy gőzösre, de a hintába mindenkit beültetett Koltai Róbert, amikor legújabb filmjét egy álhírrel reklámozta. Az alkotásról sokáig az keringett, hogy az Indul a bakterház folytatása, de a rendező ezt cáfolja.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Koltai szolidaritásból tűnt el a kabarészínpadokról
[/caption]– A barcikai ősanya leletének hírével jól átvertek mindenkit. Két napba telt, mire kiderült, hogy csak az ön filmjének gerillakampányáról van szó. Kinek az ötlete volt?
– Egy kreatív csapat találta ki. Bevallom, nem voltunk szomorúak, amikor láttuk a hatást.

– Először azt nyilatkozta, nem tudja, mi történt.
– Most, hogy már lelepleződtünk, szerintem nem is fontos, kinek mit mondtam. A mai magyar filmeknek olyan szűkös a költségvetésük, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni a reklámozásra. A mi esetünkben is ez történt.

– A Megy a gőzös című film eredetileg az Indul a bakterház folytatása lett volna, csak nem tudták megszerezni a jogát. Végül is mi maradt meg az eredeti koncepcióból?
– Ez egy teljesen más történet. Annyi igazság persze van az ön által mondottakban, hogy másokkal együtt pályáztunk a folytatás lehetőségére, de nekem már akkor sem volt sok kedvem ehhez. Az Indul a bakterház egy megismételhetetlen alkotás, valószínűleg nem is tudtunk volna olyan gyerekszereplőt találni, mint aki az eredeti filmet sikerre vitte. A mostani film minden szempontból egy új alkotás. Csak annyiban emlékeztet a Rideg Sándor regényéből készült klasszikusra, hogy ez is vidéken játszódik. Arról szól, hogy egy történelmi ereklyét visznek vonattal körbe az országban, de a szerelvény kisiklik, s ebből különböző bohókás bonyodalmak adódnak.

– Ön rendezőként szinte mindig ugyanazokkal a színészekkel dolgozik. Nem tart attól, hogy ez sematikussá teszi a filmjeit– Nem, mivel épp ebben a filmben szakítottam látványosan ezzel a gyakorlattal. A fiam, aki a mű producere, rengeteget segített, hogy olyanokkal dolgozhassak együtt, akikkel eddig még sohasem forgattam. Gesztesi Károly, Szabó Győző, Pindroch Csaba, Badár Sándor mind új nevek lesznek a stáblistán. A régi csapatból csak Pogány Judit, Gáspár Sándor és én maradtunk.

– Ön régebben gyakran feltűnt kabarészínpadokon is. A közönség imádta az ön által kitalált Illetékes elvtársat, illetve urat. Vele mi van?
– Alszik. Ez a fajta rögtönzés alapvetően rádiós műfaj, s amióta a Rádiókabaré gyakorlatilag megszűnt, én szolidáris vagyok méltatlanul elűzött humorista kollégáimhoz. Sőt: annyira felháborítónak tartom azt, ami történt, hogy még a kérdéses közszolgálati adót is kiprogramoztam az autórádióból, pedig nem vagyok egy műszaki ember. De sikerült.

Névjegy:

Koltai Róbert

Született: 1943 december 16-án

Filmrendezései: Szamba, Sose halunk meg, A miniszter félrelép, Ámbár tanár úr, Csócsó, Világszám, Megy a gőzös.

Elismerései: Jászai Mari-díj (1976), a filmkritikusok díja (1978, 1982), érdemes művész (1985), SZOT-díj (1987), a filmszemle díja (1993) és közönségdíja (1996), Déri János-díj (1997), Karinthy-gyűrű (1998).

Született: 1943 december 16-án

Filmrendezései: Szamba, Sose halunk meg, A miniszter félrelép, Ámbár tanár úr, Csócsó, Világszám, Megy a gőzös.

Elismerései: Jászai Mari-díj (1976), a filmkritikusok díja (1978, 1982), érdemes művész (1985), SZOT-díj (1987), a filmszemle díja (1993) és közönségdíja (1996), Déri János-díj (1997), Karinthy-gyűrű (1998). Koltai szolidaritásból tűnt el a kabarészínpadokról -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!