Hírek

2007.10.19. 15:46

Az alvástípus elárulja, milyen a személyiség valójában

Az alvás közben tanúsított viselkedésmód sokszor eltér az ébren töltött órákban tapasztalt jellemvonásoktól

Cs. E.

A közgondolkodás mind mostanáig úgy tudta, hogy az álmok az ember legbensőbb gondolatait és érzéseit jelenítik meg. Egy kutatási program most érdekes következtetésre jutott: az alvás közben tanusított viselkedésmód sokszor eltér az ébren töltött órákban tapasztalt jellemvonásoktól; előfordul például, hogy az ágyban fekvő személy önzésre, türelmetlenségre vagy erőszakra hajlamos.

Az alvás eddig ismeretlen titkait a Warwick Egyetem pszichológusai tették közzé a Sociology folyóiratban. A cikkben a kutatásvezető Simon Williams az alvókat nyolc kategóriára osztja.

Az „anarchisták” szerint akkor és ott kell aludni, amikor és ahol lehet. A „szimulálók” többnyire nők, akik úgy tesznek, mintha aludnának. A „deviánsok” éjjel nem alszanak. A „szunyókálók” – főleg bejárók, akik a célállomásnál mindig felébrednek. S figyelemre méltó csoport a „szociálisan érzékenyek” kategóriája: ők azonnal felébrednek, ha felsír a gyerek vagy bármilyen szokatlan neszt hallanak.

Williams professzor szerint az álmokban a legváratlanabb tulajdonságok derülhetnek ki, s bármi megtörténhet. Sikerült például videóra venni, hogy fogyókúrázó emberek éjjel kimentek a konyhára enni. De történt olyan gyilkosság is, amit valaki álmában követett el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!