Hírek

2007.10.19. 16:33

Lenullázta a számlámat a Főpolgármesteri Hivatal

Olvasónk cégének bankszámlájáról a Főpolgármesteri Hivatal külön értesítés nélkül leemelte az iparűzési adónak megfelelő összeget, illetve zárolta a számlát harmincöt napra.

Rados Virág

A történteket olvasónk úgy tudta meg, hogy a bankszámla-értesítőjén látta a terheléseknél a Főpolgármesteri Hivatalt. Ez felháborította. Főként azt sérelmezi, hogy se szó, se beszéd teszik ezt, fel sem szólították előtte. Még értesítőt sem küldtek a kibocsátott inkasszóról.

Az adónemek behajtásáról az adózás rendjéről szóló törvény (ART) rendelkezik – reagált minderre ügyvéd szakértőnk. A hatóságnak lehetősége van rá, hogy határozattal, illetve az annak megfelelő dokumentummal leemelje az adós számlájáról a tartozást. Ilyen irat lehet az adófolyószámla-egyenleg is. Kevesen tudják, hogy utóbbi az értesítő erejével bír, ezt ugyanis a papír alján, apró betűs szövegben jelzik, amit senki nem olvas el. Ha tehát tartozásunk van, a kiküldött egyenleg néhány nap múltán jogerős, végrehajtható határozattá válik.

Az adóhatóság eddig nem élt ezzel a lehetőséggel, amely valóban ellentmond a józan ész logikájának – így a jogász. Hiszen a cégvezetővel egyezkedni is lehetne. Így viszont az inkasszót kibocsátó szervezet csak mumussá válik mindenki szemében. Amióta egyébként az állam minden adóbevételt azonnal magához akar kaparintani, megsokasodott a hasonló esetek száma.

Az apróbetűs figyelmeztetés szakértőnk jogfelfogásom szerint mindazonáltal nem mentesíti a hatóságot attól, hogy hivatalosan értesítse az ügyfelet. Ha tehát a folyószámla-egyenleg nem tértivevényes ajánlott küldeményként érkezett, az állampolgár jogosan fordulhat bírósághoz. Amennyiben így dönt, az eljárást tizenöt napon belül kell kezdeményezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!