Hírek

2007.10.02. 19:08

Roma kárpótlási per: a vádlottak padján a csalók

A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon tegnap nagy érdeklődés mellett kezdődött meg a csalással megvádolt roma politikusok pere. Az ügyészség az 54 vádlottat bűnszövetkezetben elkövetett csalással vádolja.

BAMA

A csalók sok esetben olyan idős emberek részére igényeltek kárpótlást az Osztrák Megbékélési Alaptól, akiknek ez nem járt volna. Azt használták ki, hogy, Ausztria egyszeri juttatást fizetett mindazoknak, akiket a világháború alatt kényszermunkára az országba hurcoltak. A kárpótlások összege 600 ezer forinttól 2 millióig terjedt.

A 237 oldalas vádirat szerint az elkövetői láncolat piramisszerűen épült fel: alul a sok esetben semmiről sem tudó idős igénylők helyezkedtek el. Felettük a kárpótlásra alkalmas személyek felhajtói, akik ezek lemásolt személyi okmányait a szervezőknek továbbították. A haszonból a bűnszervezet minden tagja részesült, a tényleges károsultakhoz viszont csak a pénz töredéke jutott el. Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott Sz. Katalin 150 millió forint jogtalan visszaigénylésében működött közre. Az osztrák Megbékélési Alap 320 esetben mintegy 300 millió forintot utalt a valós és vélelmezett károsultaknak. A Magyar Nemzet információi szerint a vádlottak között van a Kiskőrösi Rendőrkapitányság egyik főelőadója is.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon tegnap nagy érdeklődés mellett kezdődött meg a csalással megvádolt roma politikusok pere. Az ügyészség az 54 vádlottat bűnszövetkezetben elkövetett csalással vádolja. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!